Στεφάνες/Γέφυρες

Στεφάνες: Όταν ένα δόντι υφίσταται εκτεταμένη απώλεια ιστών υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να αποκατασταθεί με έμφραξη (σφράγισμα) ή επένθετο. Προκειμένου να εξασφαλιστούν η αντοχή του δοντιού στις δυνάμεις και το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, επιλέγεται κατασκευή στεφάνης (θήκης). Η στεφάνη μπορεί να αποτελείται από ζιρκόνια, πορσελάνη ή μέταλλο και πορσελάνη. Ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ο οδοντίατρος θα σας προτείνει τις καταλληλότερες επιλογές για εσάς.

Για την κατασκευή της στεφάνης το δόντι παρασκευάζεται (τροχίζεται) και στη συνέχεια κατασκευάζεται στο ίδιο ραντεβού μια πρόχειρη στεφάνη την οποία έχει ο ασθενής μέχρι την παράδοση της τελικής εργασίας. Σε επόμενο ραντεβού λαμβάνεται το αποτύπωμα του τροχισμένου δοντιού έτσι να φτιαχτεί η στεφάνη στο εργαστήριο. Όλα τα αποτυπώματα στην κλινική μας λαμβάνονται ψηφιακά με ειδικό Scanner για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία του ασθενούς. Στο τελευταίο ραντεβού η στεφάνη συγκολλάται με το δόντι με ειδική κονία. Τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής στεφανών εξασφαλίζουν άρτια αισθητική και λειτουργικότητα αφού έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με το αρχικό δόντι.

Γέφυρες: Σε περιοχές που υπάρχουν κενά λόγω απώλειας δοντιών και δεν τοποθετούνται εμφυτεύματα είναι δυνατή η κατασκευή γέφυρας δοντιών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα διπλανά στη νωδή περιοχή δόντια να είναι υγιή και να μπορούν να προσφέρουν επαρκή στήριξη. Η γέφυρα μπορεί να αποτελείται από ζιρκόνια, πορσελάνη ή μέταλλο και πορσελάνη. Ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ο οδοντίατρος θα σας προτείνει τις καταλληλότερες επιλογές για εσάς.

Για την κατασκευή της γέφυρας τα δόντια παρασκευάζονται (τροχίζονται) και στη συνέχεια κατασκευάζονται στο ίδιο ραντεβού πρόχειρες στεφάνες (θήκες) τις οποίες έχει ο ασθενής μέχρι την παράδοση της τελικής εργασίας. Σε επόμενο ραντεβού λαμβάνεται το αποτύπωμα των τροχισμένων δοντιών έτσι ώστε να κατασκευαστεί στο εργαστήριο η τελική γέφυρα. Όλα τα αποτυπώματα στην κλινική μας λαμβάνονται ψηφιακά με ειδικό Scanner για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία του ασθενούς. Στο τελευταίο ραντεβού η γέφυρα συγκολλάται με το δόντι με ειδική κονία. Τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής εξασφαλίζουν άρτια αισθητική και λειτουργικότητα αφού έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με το αρχικό δόντι. Ταυτόχρονα δίνονται στον ασθενή σημαντικές οδηγίες για την εφαρμογή στοματικής υγιεινής στις περιοχές όπου υπάρχουν γέφυρες. Πολύ σημαντική είναι η χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού (βουρτσάκια) και ειδικού νήματος (super floss).

 

Related Posts