20 συμβουλές για τη σχέση με το στόμα μας

  1. Να βουρτσίζετε καθημερινά 2 φορές τη μέρα. Είναι προτιμότερο η μία από τις δύο φορές να είναι πριν τον ύπνο.
  2. Ο μεσοδόντιος καθαρισμός είναι εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα. Μην ξεχνάτε ότι οι θύσανοι της βούρτσας δεν μπορούν να καθαρίσουν τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
  3. Να χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα με φθόριο. Το φθόριο ενδυναμώνει την αδαμαντίνη των δοντιών και αποτρέπει την ανάπτυξη τερηδόνας.
  4. Τα στοματικά διαλύματα πρέπει να χρησιμοποιούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα και όχι σε μόνιμη βάση. Δεν αποτελούν υποκατάστατο του βουρτσίσματος.
  5. Πριν προμηθευτείτε κάποιο στοματικό διάλυμα, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας, καθώς υπάρχουν πολλά διαλύματα που ενδείκνυνται για διαφορετικά στόματα.
  6. Μην ξεχνάτε τον καθαρισμό της γλώσσας. Είναι εξίσου σημαντικός με τον καθαρισμό των δοντιών για μία υγιή στοματική κοιλότητα.
  7. Μειώστε, όσο είναι δυνατό, τη ζάχαρη. Τα βακτήρια του στόματος τρέφονται από αυτήν και έτσι επιταχύνεται η ανάπτυξη τερηδόνας.
  8. Να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 μήνες.
  9. Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας για τα οφέλη της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Είναι σημαντικό πριν τη χρήση της να έχει γίνει επίδειξη από αυτόν.
  10. Μην ξεχνάτε ότι στα παιδιά πρέπει εσείς οι γονείς να αρχίσετε το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών τους στην ηλικία των 2 ετών.
  11. Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.
  12. Να αποφεύγεται τη συχνή χρήση όξινων και ανθρακούχων ποτών καθώς δημιουργούν διαβρωτικές βλάβες στα δόντια.
  13. Μην μένετε αφυδατωμένοι. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη και για το στόμα καθώς αυξάνει τη ροή του σάλιο το οποίο δρα προστατευτικά και αποτρέπει την ανάπτυξη τερηδόνας.
  14. Η λεύκανση, εφόσον γίνει με σωστό τρόπο, μπορεί να σας δώσει ένα φυσικά λευκό χαμόγελο. Απευθυνθείτε στο οδοντίατρο σας και αποφύγετε κέντρα αισθητικής όπου η ασφάλεια της διαδικασίας είναι αβέβαιη.
  15. Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης αλλά και μετά τη λήξη της, ακολουθείτε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας και χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που σας προτείνει για να επιτύχετε μακρόχρονη διάρκεια του αποτελέσματος.
  16. Να παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή στο στόμα σας και να την αναφέρετε στο γιατρό σας. Στο στόμα εμφανίζονται ενδείξεις γενικών νοσημάτων.
  17. Το σφίξιμο των δοντιών (βρυγμός) είναι πιο συχνή παθολογία στα στόματα των ασθενών. Απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας και προμηθευτείτε τον κατάλληλο νάρθηκα, πριν ξεκινήσουν ρωγμές και κατάγματα στα δόντια.
  18. Για κάθε απώλεια δοντιού, οι επιλογές εξάλειψης του κενού περιλαμβάνουν: τοποθέτηση εμφυτεύματος, κατασκευή γέφυρας και κλείσιμο του κενού με ορθοδοντική θεραπεία. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για να συζητήσετε για τις παραπάνω επιλογές και να καταλήξετε σε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.
  19. Το κάπνισμα μεταβάλει το χρώμα των δοντιών και επιδεινώνει την υγεία των ούλων οδηγώντας ακόμα και σε απώλειες δοντιών. Επίσης δρα αποτρεπτικά για συγκεκριμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις όπως η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η διακοπή του λοιπόν δεν συμβάλει μόνο στη γενική υγεία αλλά και στην υγεία του στόματος.
  20. Να ενημερώνετε τον οδοντίατρο σας για αλλαγές στην φαρμακευτική σας αγωγή. Ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για τυχόν στοματικές αλλαγές που θα κάνουν την εμφάνιση τους με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Related Posts