Καθαρισμός – Ουλίτιδα – Περιοδοντική Θεραπεία

  1. Αποτρύγωση (απλός καθαρισμός) – RECALL: Η αποτρύγωση (απλός καθαρισμός) συνίσταται στην απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρα) από τις οδοντικές επιφάνειες. Η αποτρύγωση γίνεται με χειρολαβή υπερήχων καθώς επίσης και με ειδικά εργαλεία (ξέστρα) που αφαιρούν την τρυγία από σημεία που ενδεχομένως να μην «φτάνει» ο υπέρηχος.

Ανάλογα με το βαθμό κινδύνου για την ανάπτυξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας ο οδοντίατρος συστήνει το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στους καθαρισμούς (από 3 έως 6 μήνες συνήθως, ανάλογα την περίπτωση – Recall).

Στο ίδιο ραντεβού γίνεται απομάκρυνση των χρωστικών με ειδική πάστα ή οδοντιατρική σόδα ενώ διδάσκεται στον ασθενή και ο σωστός τρόπος εφαρμογής στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα, νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια).

Τέλος, τα ραντεβού του καθαρισμού αποτελούν και το μέσο πρόληψης λοιπών βλαβών (ραντεβού Recall) αφού ο οδοντίατρος θα εντοπίσει πιθανές τερηδόνες ή άλλες βλάβες σε αρχόμενο στάδιο, προτού αυτές αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα.

 

  1. Ουλίτιδα: Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των περιοδοντικών ιστών. Τα ούλα εμφανίζονται κόκκινα και ελαφρώς διογκωμένα ενώ συχνή είναι η εμφάνιση αίματος κατά το βούρτσισμα. Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη βαρύτητα της φλεγμονής ενώ ο ασθενής σπάνια εμφανίζει πόνο.

Η ουλίτιδα οφείλεται κυρίως στην πλημμελή στοματική υγιεινή που επιτρέπει στα δισεκατομμύρια μικρόβια, τα οποία υπάρχουν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα, να επεκταθούν σχηματίζοντας την πλάκα και την τρυγία. Ως συνέπεια προσβάλλουν και καταστρέφουν τα ούλα μέσω της φλεγμονής που προκαλούν στην περιοχή.

Πέρα από την ουλίτιδα μικροβιακής αιτιολογίας υπάρχουν και άλλα αίτια εμφάνισης ουλίτιδας. Αυτά είναι: κάπνισμα, κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσματα, στεφάνες που δεν εφαρμόζουν πλέον καλά) και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι η αποτρύγωση. Συνήθως απαιτούνται 2 ραντεβού αλλά και τακτές επανεξετάσεις που καθορίζονται από τον οδοντίατρο. Το σημαντικότερο όπλο του ασθενή, ωστόσο, αποτελεί η εφαρμογή άρτιας στοματικής υγιεινής μέσω της οποίας θα διατηρήσει την περιοδοντική υγεία όσο το δυνατόν καλύτερα.

 

  1. Περιοδοντίτιδα: Εάν η ουλίτιδα δεν θεραπευθεί εγκαίρως τότε πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα, όμως, δεν περιορίζεται στην περιοχή των ούλων αλλά επεκτείνεται βαθύτερα προσβάλλοντας το υποκείμενο οστό, καταστρέφοντάς το. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική στήριξη των δοντιών, κινητικότητα και τελικά απώλειά τους.

Τα αίτια της περιοδοντίτιδας είναι παρόμοια με αυτά της ουλίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέκταση της νόσου μπορεί να είναι πολύ γρήγορη ακόμη και σε νέους ασθενείς. Αυτό υποδηλώνει και την ετερογένεια της νόσου από ασθενή σε ασθενή.

Ανάλογα με την έκταση της βλάβης υπάρχουν δύο βασικές θεραπευτικές μέθοδοι:

  1. Συντηρητική θεραπεία: Γίνεται σε 2 ή 4 ραντεβού. Η επιλογή των 4 ραντεβού είναι η πιο άνετη για τον ασθενή μιας κι έτσι η επέμβαση γίνεται σε 1 τεταρτημόριο κάθε φορά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοπική αναισθητοποίηση της περιοχής, τη μέτρηση των θυλάκων (δηλαδή του κενού χώρου ανάμεσα σε ούλο και δόντι) και τον όσο γίνεται βαθύτερο καθαρισμό τους. Στόχος είναι η εξάλειψη της φλεγμονής και η επαναφορά της περιοδοντικής υγείας. Στο στάδιο της περιοδοντίτιδας, δυστυχώς, η απώλεια ιστών ΔΕΝ είναι αναστρέψιμη. Μπορούμε μόνο να σταματήσουμε την εξέλιξη της φλεγμονής και όχι να επαναφέρουμε πλήρως το περιοδόντιο.

Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται έμφαση στην εκμάθηση άρτιας στοματικής υγιεινής και την εφαρμογή της από τον ασθενή, καθώς αυτή αποτελεί την ακρογωνιαίο λίθο για την διατήρηση του αποτελέσματος.

Περίπου 1 μήνα μετά τη θεραπεία γίνεται ένα ραντεβού Recall στο οποίο μετρώνται ξανά οι θύλακοι και κρίνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να συστηθούν τακτικά Recall ή, σε βαρύτερες περιπτώσεις , χειρουργική θεραπεία περιοδοντίου.

  1. Χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας: Η χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας ή ανοικτή ριζική απόξεση δίνει τη δυνατότητα στον περιοδοντολόγο να έχει πρόσβαση σε πολύ βαθιά σημεία ή περιοχές όπου η μορφολογία των ριζών δεν επιτρέπει την κατάλληλη θεραπεία με τη συντηρητική μέθοδο.

Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει πλήρως τα φλεγμονώδη στοιχεία, τρυγία και πλάκα από τα πιο δύσκολα σημεία. Τέλος, μπορεί να διαμορφώσει το σχήμα των ούλων όπως κρίνει αναγκαίο. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με συρραφή της περιοχής. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 2-3 εβδομάδες και τότε κρίνεται το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να συγκριθεί με αυτόν μιας εξαγωγής και συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα με παυσίπονα.

Related Posts