Νάρθηκας βρυγμού

Βρυγμός (ή βρουξισμός) είναι η παραλειτουργική έξη κατά την οποία ο ασθενής σφίγγει ή τρίζει τα δόντια του κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά, πολλές φορές, και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο βρυγμός εμφανίζεται στις μέρες μας σε ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά λόγω του αυξημένου άγχους και stress τoυ σύγχρονου τρόπου ζωής. Ωστόσο οι ίδιο οι ασθενείς συχνά δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξή του μιας και πρόκειται για ακούσια ενέργεια.

Ο βρυγμός μπορεί να έχει ποικίλα συμπτώματα τόσο στα δόντια όσο και στη γενικότερο στοματογναθικό σύστημα. Όσον αφορά στα δόντια, λόγω του βρυγμού παρατηρούνται: αποτριβές, κατάγματα δοντιών αλλά και αποκαταστάσεων (πχ σφραγίσματα, στεφάνες), κινητικότητα, αυξημένος πόνος, διάβρωση του αυχένα του δοντιού. Επίσης, ο βρυγμός μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μυς του προσώπου, πονοκεφάλους, πόνο, ευαισθησία και ήχο στην κροταφογναθική άρθρωση και περιορισμό διάνοιξης του στόματος.

Η διάγνωση του ασθενούς με βρυγμό επιτάσσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του. Επειδή, όμως, ο βρυγμός πρόκειται για ακούσια, παραλειτουργική έξη, η πλήρης θεραπεία του είναι αρκετά δύσκολη. Γι’ αυτό, ο οδοντίατρος πέρα από τις συμβουλές που μπορεί να παρέχει, στοχεύει στην πρόληψη των αποτελεσμάτων του βρυγμού. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή ενός προστατευτικού νάρθηκα, ο οποίος τοποθετείται συνήθως στην άνω γνάθο και εμποδίζει τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη θέση τους. Κατασκευάζεται από ακρυλικό και στόχος του είναι η χαλάρωση των μυών και η προστασία των δοντιών. Ο νάρθηκας βρυγμού πρέπει να χρησιμοποιείται από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και της ημέρας σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν μάσηση και ομιλία όπως π.χ. διάβασμα και εργασία στον υπολογιστή.

Related Posts