Χειρουργική περιοδοντίου

Κάποιες φορές η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας μόνο με τη συντηρητική θεραπεία δεν είναι εφικτή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο περιοδοντολόγος μπορεί να κρίνει ότι απαιτείται και χειρουργική θεραπεία.

Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές περιοδοντικές θεραπείες είναι:

Η Ουλεκτομή είναι συχνά η πρώτη επέμβαση που εκτελείται για τη χειρουργική θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Στοχεύει στην απομάκρυνση του μολυσμένου ιστού των ούλων ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση του εναπομείναντος υγιούς ιστού και η επαναπροσκόλληση του στα δόντια. Η ουλεκτομή μπορεί να χρειαστεί επίσης για την αφαίρεση του υπερβάλλοντος ουλικού ιστού σε περιπτώσεις υπερτροφίας των ούλων.

Η ουλοπλαστική, ή πλαστική χειρουργική περιοδοντίου, είναι στην ουσία μια αισθητική επέμβαση στα ούλα για να αποκτήσουν ξανά μια φυσική εμφάνιση μετά απο μια ουλεκτομή που έγινε είτε για θεραπευτικό σκοπό είτε για αισθητικούς λόγους.

Η χειρουργική εξαλειψη θυλάκων η πιο σημαντική περιοδοντική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας. Στοχεύει στη μείωση του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων γύρω απο το δόντια όπου παγιδεύονται και αναπτύσσονται τα μικρόβια. Η διατήρηση των θυλάκων σε βάθος μικρότερο απο 4 χιλιοστά είναι απαραίτητη προυπόθεση για να μπορεί ο ασθενής να απομακρύνει αποτελεσματικά τα μικρόβια με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.

Η Οστεοπλαστική ή Χειρουργική οστού εκτελείται στα πλαίσια μιας επέμβασης εξάλειψης θυλάκων όταν υπάρχει σημαντική παραμόρφωση του οστού λόγω της καταστροφής του απο την περιοδοντίτιδα. Σκοπός της οστεοπλαστικής είναι η εξομάλυνση της επιφάνειας του οστού ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσφυση των ούλων πάνω του και να μην προσφέρει ακανόνιστες άγριες επιφάνειες όπυ θα μπορούσαν να 'κρυφτούν' τα μικρόβια.

Related Posts