Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν αποτελούν πια καινοτομία στην οδοντιατρική. Η πρακτική τους αναφέρεται στην δεκαετία του ’70 και σήμερα αποτελούν την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας με πολύ καλά αποτελέσματα εφαρμογής.

Το οδοντικό εμφύτευμα αποτελεί στην ουσία μία τεχνητή ρίζα από καθαρό τιτάνιο, το οποίο τοποθετείται στο οστούν της γνάθου χειρουργικά και πάνω στο οποίο προσαρμόζεται σε δεύτερο χρόνο η αντίστοιχη προσθετική εργασία. Απαραίτητη προυπόθεση για την προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων αποτελεί η οστεοενσωμάτωση αυτών, η δημιουργία δηλαδη στενής επαφής μεταξύ οστού κ εμφυτεύματος χωρίς την παρεμβολή μαλθακού ιστού.

Το μήκος και η διάμετρος των οδοντικών εμφυτευμάτων ποικίλλει και προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος και το εύρος της οστικής επιφάνειας αποκατάστασης. Η εξωτερική επιφάνεια αυτών φερει τις περισσοτερες φορές σπείρες, οπότε και «βιδώνονται» στο οστούν, ενώ υπάρχουν και εμφυτεύματα των οποίων η εξωτερική επιφάνεια έχει επεξεργαστεί κατάλληλα με μικροσκοπικά σωματίδια αυξάνοντας και κατά 6 φορές την πρόσφυση τους.

Ενδείξεις για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων

1) Μετά από εξαγωγή καποιου δοντιού. Αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα η αντικατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού χωρίς να τροχίσουμε τα παρακείμενα δόντια.
2)Μερική ανοδοντία. Όταν λείπουν περισσότερα από ένα δόντια το κενό μπορεί να καλυφθεί με δύο ή περισσότερα εμφυτεύματα και να αποφευχθεί και πάλι ο τροχισμός των παρακείμνων δοντιών.
3)Ολική ανοδοντία. Τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο τα εμφυτεύματα αποτελούν την πιο εξελιγμένη λύση για την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων, όπως και των προβλημάτων αστάθειας που προκαλούν συνήθως οι κινητές αποκαταστασεις στο στόμα.

Η τεχνολογία των οδοντικών εμφυευμάτων εχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχοντας στη διάθεσή μας και την ποικιλία των βιουλικων, όπως οστικά μοσχεύματα και μεμβράνες, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των ασθενών στους οποίους μέχρι στιγμής η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δεν ήταν δυνατή.

Παραμένουν ωστόσο αντένδειξη

1) η επίμονα κακή στοματική υγιεινή
2)ο μη ελεγχόμενος διαβήτης
3)η βαριά μορφή οστεοπόρωσης που αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια λήψη διφοσφονικών
4)ο βρυγμος των δοντιών
5)σοβαρά ψυχιατιρκά νοσήματα Τα δόντια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσωπική μας εμφάνιση και στην κοινωνική ζωή.

Οι θεραπείες με τη χρήση εμφυτεύματων αποτελούν μία εξαιρετική λύση, αντικαθιστώντας τα χαμένα δόντια και επιτρεποντας να τρώμε, να μιλάμε και να ζούμε με αυτοπεποίθηση.

Related Posts