Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο μικροβιακής αιτιολογίας που προσβάλει τα ούλα, τους περιοδοντικούς ιστούς (δηλαδή τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια) και το φατνιακό οστό (το οστό που περιβάλλει τα δόντια).

Η περιοδοντίτιδα ακολουθεί το στάδιο της ουλίτιδας (φλεγμονή αποκλειστικά των ούλων) , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όλοι οι ασθενείς με ουλίτιδα θα αναπτύξουν  περιοδοντίτιδα. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η καταπολέμηση της ουλίτιδας (η οποία είναι αναστρέψιμη κατάσταση) πριν μεταβεί σε περιοδοντίτιδα.

 Αιτιοπαθογένεια περιοδοντικής νόσου αποτελεί η μακρά περίοδος συσσώρευσης οδοντικής μικροβιακής πλάκας (εξαιτίας πλημμελούς στοματικής υγιεινής )  διότι τα συμπεριλαμβανόμενα σε αυτήν βακτήρια οδηγούν σε έναρξη φλεγμονής η οποία επεκτείνεται μέχρι και το φατνιακό οστό με αποτέλεσμα την απορρόφησή του . Παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο Σαχκαρώδης Διαβήτης , ορμονικές μεταβολές κ.α μπορούν να οδηγήσουν σε γρηγορότερη εκδήλωση της περιοδοντικής νόσου, όταν όμως συνοδεύονται από λανθασμένη και αναποτελεσματική στοματική υγιεινή. 

Η περιοδοντική νόσος δεν περιορίζεται μόνο στην στοματική κοιλότητα αλλά μέσω της αιματικής κυκλοφορίας επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και την υγεία του ανθρώπου.

Συμπτώματα :

  • Αιμορραγία που παρατηρείται είτε κατά το βούρτσισμα είτε αυτόματα
  • Κόκκινα και οιδηματώδη ούλα
  • Ούλα που έχουν υποχωρήσει
  • Κινητικότητα δοντιών
  • Αλλαγές στην θέση των δοντιών
  • Έντονη και επίμονη κακοσμία του στόματος
  • Πύον

Θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελεί ο έλεγχος και η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και τρυγίας(πέτρας) υπερουλικά (πάνω από το επίπεδο των ούλων) και υποουλικά( κάτω από το επίπεδο των ούλων) που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο . Η συμβολή του ασθενή είναι απαραίτητη μέσω της καθημερινής αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής και την τήρηση του πρωτοκόλλου συχνών επανεξετάσεων με σκοπό την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts