Ενήλικες κι Ορθοδοντική

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Η ορθοδοντική θεραπεία μέχρι πρόσφατα ήταν συνυφασμένη με την παιδική ή εφηβική ηλικία για τον περισσότερο κόσμο. Αυτό βέβαια δεν αληθεύει, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε νεότερους ή και μεγαλύτερους ενήλικες. Φυσικά και η παιδική ή εφηβική ηλικία αποτελεί την καλύτερη περίοδο για την πραγματοποίηση μιας θεραπείας δεδομένης της ενεργού ανάπτυξης του ασθενή που μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος της θεραπείας ο ορθοδοντικός, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε ίσως να διευκρινίσουμε ότι οι προϋποθέσεις για την έναρξη μιας ορθοδοντικής θεραπείας σε έναν ενήλικα είναι περισσότερες ,καθώς χρειαζόμαστε υγιές  περιοδόντιο δηλαδή υγιή ούλα με απουσία φλεγμονής καθώς και υγιή δόντια ή σωστές αποκαταστάσεις σε αυτά, κάτι που στην παιδική ηλικία είναι λίγο ή πολύ δεδομένο ή πιο εύκολα εφικτό. Ένα ζήτημα που απασχολεί σημαντικά τους ενήλικες που αποφασίζουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία είναι το αισθητικό κομμάτι. Ο γνωστότερος σε όλους τρόπος, είναι η συγκόλληση των brackets (“σιδεράκια”) στα δόντια και του ορθοδοντικού σύρματος που ασκεί τις δυνάμεις.

Οι εναλλακτικές όσον αφορά τα σιδεράκια είναι:

  •  τα μεταλλικά,
  •  τα κεραμικά ή αλλιώς διάφανα, τα οποία συγκολλούνται στις εξωτερικές (χειλικές/παρειακές) επιφάνειες των δοντιών, με τα κεραμικά να υπερτερούν σε αισθητική από τα μεταλλικά και
  • τα γλωσσικά (εσωτερικά), που είναι η αισθητικότερη επιλογή όλων.

Η τελευταία εναλλακτική η οποία αναφέρθηκε , που δεν είναι και τόσο ευρέως γνωστή, είναι η συγκόλληση των brackets στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών (γλωσσικές/υπερωρίες) κάνοντας τα πρακτικά αόρατα. Η τεχνική αυτή υπερτερεί όλων στην αισθητική, παρουσιάζει όμως άλλες ιδιαιτερότητες ,όπως την δυσκολία του ασθενή να συνηθίσει τον όγκο τους και το γεγονός ότι καταλαμβάνει χώρο από τη γλώσσα, την δυσκολία στην ομιλία στα πρώτα στάδια της θεραπείας και την πραγματοποίηση σωστής στοματικής υγιεινής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι από τις πιο ακριβές και περίπλοκες μεθόδους ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς από την αρχή μέχρι το τέλος τόσο τα σιδεράκια όσο και τα σύρματα που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή γεγονός που απαιτεί τη συμβουλή εργαστηρίου κι ενδεχομένως να παρατείνει τη θεραπεία σε πιθανές επιπλοκές ,όπως ένα ξεκολλημένο και χαμένο σιδεράκι που θα πρέπει να μεσολαβήσει ξανά εργαστηριακό στάδιο. Σε αντίθεση με τα γλωσσικά σιδεράκια ,τα “κλασικά σιδεράκια” που τοποθετούνται στις παρειακές επιφάνειες των δοντιών δεν είναι εξατομικευμένα και δεν απαιτούν εργαστήριο δίνοντας στον ορθοδοντικό μεγαλύτερη ευχέρεια να ελίσσεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας αφού υπάρχει πλήθος από διάφορα σύρματα και επιπρόσθετα επιβοηθητικά εξαρτήματα στο εμπόριο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα οποία είναι προκατασκευασμένα.

 Τέλος πρέπει να αναφέρουμε την όλο και ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνική της ορθοδοντικής με διάφανους νάρθηκες. Στην τεχνική αυτή ο ασθενής φορά μια σειρά από εξατομικευμένους γι’ αυτόν νάρθηκες μετά την λήψη αποτυπωμάτων, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από σκληρό διάφανο πλαστικό και ασκούν δυνάμεις στα δόντια με σκοπό την μετακίνησή τους προς επιθυμητές θέσεις. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να συγκολληθούν στα δόντια κάποια μικρά εξογκώματα (“κουμπάκια”) ρητίνης σε διάφορα σχήματα που είναι στο χρώμα των δοντιών, καθιστώντας και αυτήν την τεχνική σημαντικά αισθητική. Οι νάρθηκες πρέπει να φορούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας συμπληρώνοντας τουλάχιστον 20 ώρες. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται με το ότι αφαιρούνται μόνο κατά το φαγητό ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις όπου για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θέλουμε να φαίνονται καθόλου(σε ένα επαγγελματικο meeting, δείπνο κ.α). Φυσικά όπως και στην περίπτωση με τα γλωσσικά σιδεράκια, η μεσολάβηση του εργαστηρίου αυξάνει το κόστος της θεραπείας. Η ορθοδοντική με διάφανους νάρθηκες αποτελεί την βασική προτίμηση των ενηλίκων ,καθώς συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα στα οποία ανήκουν πέρα από τον αισθητική, η ευκολία στη στοματική υγιεινή, τα πιο αραιά ραντεβού με τον ορθοδοντικό που επιτρέπουν μάλιστα την θεραπεία από απόσταση ως ένα βαθμό ,η μη ύπαρξη μόνιμα συγκολλημένων μηχανισμών στο στόμα (με εξαίρεση τα κουμπιά ρητίνης), η διατήρηση των ίδιων διατροφικών συνηθειών με παλιά αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως με τα σιδεράκια κι η ύπαρξη λιγότερων έκτακτων συμβαμάτων. 

Σαν συμπέρασμα λοιπόν κρατάμε ότι κάθε τεχνική παρουσιάζει θετικά κι αρνητικά και η τελική επιλογή για μια θεραπεία πρέπει να γίνεται κατόπιν κλινικής αξιολόγησης και συζήτησης με τον ορθοδοντικό. 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

 [/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Related Posts