Οδοντική Υπερευαισθησία
Οδοντική υπερευαισθησία χαρακτηρίζεται ως ο οξύς διαπεραστικός πόνος, συνήθως μικρής διάρκειας, που εμφανίζεται σε ένα ή περισσότερα δόντια μετά από κάποιο κρύο, ζεστό, γλυκό ή ξινό ερέθισμα (όπως μετά από επαφή με παγωμένο νερό ή παγωτό). Η αιτία εμφάνισης του πόνου είναι η αποκάλυψη της οδοντίνης, δηλαδή του ιστού που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο (αδαμαντίνη) στο εσωτερικό του δοντιού.
Ο ιστός αυτός είναι πλούσιος σε μικροσωληνίσκους που φτάνουν μέχρι το κέντρο του δοντιού με αποτέλεσμα τα εξωτερικά ερεθίσματα να επηρεάσουν τα νεύρα του δοντιού και να προκαλέσουν πόνο.
Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκάλυψη της οδοντίνης είναι:
- Διάβρωση του δοντιού εξαιτίας όξινων τροφών-χυμών
- Αποτριβές δοντιών που οφείλονται σε λανθασμένο/τραυματικό τρόπο βουρτσίσματος (άσκηση υπερβολικής πίεσης κατά το βούρτσισμα ή/και χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας).
- Περιοχές που έχουν υποχωρήσει τα ούλα (υφιζήσεις).
- Βρυγμός (σφίξιμο-τρίξιμο των δοντιών) που οδηγεί σε φθορά του σμάλτου.
- Τερηδόνα. Αναλόγως την έκταση της βλάβης είναι πιθανό να αποκαλυφθεί οδοντίνη.
- Ύπαρξη ρωγμής/κατάγματος σε κάποιο δόντι.
- Περιοδοντική θεραπεία (βαθύς καθαρισμός με αναισθησία κάτω από τα ούλα). Η ευαισθησία σε αυτήν την περίπτωση είναι προσωρινή και θα υποχωρήσει σε λίγες μέρες.
- Λεύκανση. Συχνά μετά από λεύκανση μπορεί να εμφανιστεί ευαισθησία η οποία είναι προσωρινή και υποχωρεί μετά από κάποιες μέρες.
Η οδοντική υπερευαισθησία είναι μία επώδυνη κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Για αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό στον οδοντίατρό του, ο οποίος θα διαγνώσει την αιτία του πόνου και θα τον αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.
Εφόσον η αιτία είναι η διάβρωση, η αποτριβή ή η υποχώρηση των ούλων, τότε η αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Χρήση ειδικής οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων που θα συστήσει ο οδοντίατρος.
- Σε περίπτωση που υπάρχουν διαβρώσεις εξαιτίας όξινου παράγοντα, ο οδοντίατρος θα δώσει διατροφικές συμβουλές για να αποφευχθούν περαιτέρω βλάβες.
- Χρήση φθοριούχων σκευασμάτων στο οδοντιατρείο.
- Σφράγισμα στις περιοχές αποκάλυψης της οδοντίνης με υλικά όπως σύνθετη ρητίνη ή υαλοϊονομερείς κονίες.
- Επικάλυψη της εκτεθειμένης οδοντίνης, με ουσίες που ονομάζονται συγκολλητικοί παράγοντες, η οποία γίνεται στο οδοντιατρείο.
Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!
Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com