Γιατί πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου 2 φορές τον χρόνο;

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής ,έλεγε «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» και αυτό ακριβώς αποτελεί την αρχή πάνω στην οποία βασίζεται κάθε εξαμηνιαίος επανέλεγχος στον οδοντίατρο . Οι τακτικοί-προληπτικοί αυτοί επανέλεγχοι  οδηγούν στη διάγνωση προβλημάτων σε αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να είναι ευκολότερη .

Τα οφέλη λοιπόν του 6μηνιαίου επανελέγχου είναι :

  • Απομάκρυνση οδοντικής μικροβιακής πλάκας και πέτρας (ενασβεστιωμένης πλάκας) προλαμβάνοντας την εκδήλωση τερηδόνας και νόσων των ούλων (ουλίτιδας και έπειτα περιοδοντίτιδας ). Να τονίσουμε πως η πλάκα απομακρύνεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή με το καθημερινό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό . Όμως , όταν γίνει ενασβεστίωση της πλάκας και πλέον υπάρχει πέτρα ( τρυγία) τότε η απομάκρυνσή της μπορεί να γίνει μόνο από τον οδοντίατρο.
  • Διάγνωση τερηδόνας σε πολύ αρχικό στάδιο με αποτέλεσμα η θεραπεία να είναι πολύ εύκολη και ελάχιστα επεμβατική . Εάν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, τότε η επέκτασή της καθιστά την θεραπεία όλο και πιο δύσκολη θέτοντας την υγεία του δοντιού σε κίνδυνο . Παράλληλα, μια σοβαρή τερηδονική προσβολή που έχει αφεθεί αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του δοντιού και σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργηθεί φλεγμονή και απόστημα, καταστάσεις εξαιρετικά επώδυνες για τον ασθενή . Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης.
  • Διάγνωση ουλίτιδας (φλεγμονή των ούλων)  η οποία είναι κατάσταση πλήρως αναστρέψιμη εάν αντιμετωπιστεί σε αρχικά στάδια . Η φλεγμονή που θα μείνει αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να επηρεάσει μεταγενέστερα τους ιστούς γύρω από τα δόντια  (περιοδοντίτιδα) . 
  • Πρώιμη διάγνωση καρκίνου . Ο οδοντίατρος δεν επικεντρώνεται μόνο στα δόντια αλλά ελέγχει ολόκληρη την στοματική κοιλότητα καθώς και το πρόσωπο και τον τράχηλο με σκοπό την διάγνωση καρκίνου σε αρχικό στάδιο , γεγονός που μπορεί να σώσει ζωές.
  • Ανίχνευση συστηματικών νοσημάτων με εκδηλώσεις στην στοματική κοιλότητα όπως αναιμία, λευχαιμία, νόσος του Crohn, σακχαρώδης διαβήτης κ.α. 
  • Απομάκρυνση χρωστικών (κάπνισμα , πόσιμα συμπληρώματα σιδήρου κ.α. ) με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μέσω της διατήρησης ενός καθαρού και υγιούς χαμόγελου.
  • Ο οδοντίατρος  αξιολογεί την στοματική υγιεινή του ασθενούς και δίνονται συμβουλές για την τελειοποίησή της.

 

Η νοοτροπία  «Πάω στον οδοντίατρο μόνο όταν με πονάει κάτι» είναι λανθασμένη και επικίνδυνη διότι πολλά προβλήματα στα αρχικά τους στάδια (τερηδόνα, ουλίτιδα κ.α. )  είναι ασυμπωματικά . Άλλωστε, η οδοντική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνολική μας υγεία . Τα προβλήματα που εκδηλώνονται στην στοματική κοιλότητα επηρεάζουν συνολικά την υγεία μας και είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την καθημερινότητά μας.  Για αυτό ένας προληπτικός επανέλεγχος ανά εξάμηνο είναι απαραίτητος!

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

 

Related Posts