Απονεύρωση ή Εξαγωγή; Τι να Επιλέξω;

Συχνά οι ασθενείς, για δόντια με προχωρημένες βλάβες και φλεγμονές, έρχονται αντιμέτωπο με το παραπάνω δίλημμα και σκέφτονται αν αξίζει να κρατήσουν τα δόντια αυτά. Είναι όμως αυτό ένα πραγματικό δίλημμα ;;;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και η εξαγωγή αποτελούν δύο τελείως διαφορετικές θεραπείες με διαφορετικές ενδείξεις. Συνεπώς το παραπάνω δίλημμα δεν θα έπρεπε να υπάρχει στους ασθενείς. 

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)

Η απονεύρωση επιλέγεται σε δόντια τα οποία φλεγμαίνει ο πολφός τους (δηλαδή το εσωτερικό του δοντιού που αποτελείται από αγγεία και νεύρα) ή όταν αυτή η φλεγμονή έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον φλεγμαίνει και το οστό που περιβάλλει το δόντι. Σε κάθε περίπτωση, η φλεγμονή είναι μικροβιακής αιτιολογίας δηλαδή έχει προκληθεί από μικρόβια που κατάφεραν να φτάσουν πολύ βαθιά στο δόντι. 

Στα δόντια αυτά, ο οδοντίατρος προτείνει ενδοδοντική θεραπεία έτσι έστω να αφαιρεθούν τα μικρόβια από το δόντι και τις ρίζες του και να σταματήσει η φλεγμονή. Εν συνεχεία, οι ρίζες του δοντιού σφραγίζονται με ειδικά υλικά και δόντι, ανάλογα με την έκταση της αρχικής βλάβης, προστατεύεται με έμφραξη (σφράγισμα) ή στεφάνη (θήκη). Το δόντι εξακολουθεί να εκτελεί όλες τους λειτουργίες (μασητική, βιολογική, αισθητική) με εξαίρεση την αισθητική. Με απλά λόγια ο ασθενής τρώει και χαμογελάει κανονικά χωρίς καμία διαφορά με πριν αλλά το συγκεκριμένο δόντι δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται το κρύο, το θερμό και το γλυκό. 

Συνεπώς η ενδοδοντική θεραπεία είναι μία θεραπεία που στοχεύει στη διατήρηση του δοντιού και καμία συσχέτιση δεν πρέπει να γίνεται με την εξαγωγή. Τα ποσοστά επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας είναι πολύ υψηλά και υπό προϋποθέσεις αγγίζουν το 95%. 

ΕΞΑΓΩΓΗ

Όταν ένα δόντι, όσες θεραπευτικές προσπάθειες και αν κάνουμε, γνωρίζουμε ότι δεν θα αποκτήσει ξανά τη βιολογική και μασητική του λειτουργία και θα αποτελεί συνεχώς ένα σημείο φλεγμονής, τότε ενδείκνυται η εξαγωγή. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν συχνά δόντια με σπασμένες ρίζες ή δόντια χαλασμένα σε μεγάλη έκταση και κάτω από τα ούλα όπου οτιδήποτε και να κάνουμε θα ξαναπεράσουν μικρόβια και η φλεγμονή δεν θα σταματήσει ποτέ. 

 

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και η εξαγωγή είναι δύο τελείως διαφορετικές θεραπείες. Ακολουθείστε τις συμβουλές του γιατρού σας για την ενδεδειγμένη θεραπεία και προσπαθήστε να διατηρήσετε τα φυσικά σας δόντια όσο περισσότερο αυτά το επιτρέπουν με ασφάλεια! 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

 

Related Posts