Ουλεκτομή: Βελτίωση Ουλικού Περιγράμματος των Δοντιών

Ουλεκτομή είναι η αφαίρεση τμήματος των ούλων και συγκεκριμένα του τμήματος αυτού που ακουμπάει τη μύλη του δοντιού, σε άλλοτε άλλη έκταση. 

Μερικές ενδείξεις της ουλεκτομής είναι οι ακόλουθες: 

  • Ασύμμετρη μορφολογία ούλων. Όταν τα ούλα, κυρίως στα άνω πρόσθια δόντια δεν βρίσκονται σε μία σχετική ευθεία μεταξύ τους, τότε δημιουργούνται αισθητικά προβλήματα στο χαμόγελο του ασθενή. 
  • Ουλικό χαμόγελο. Πρόκειται για την εμφάνιση μεγάλου τμήματος των ούλων κατά το χαμόγελο του ασθενή. Προκαλεί αισθητικά προβλήματα, ακόμα και την προσπάθεια του ασθενή να μην χαμογελάει «πλατιά». 
  • Υπερπλασία ούλων. Πρόκειται για φλεγμονώδη κατάσταση των ούλων και αύξηση του όγκου τους. Μπορεί να προκληθεί από ελλιπή στοματική υγιεινή, συχνά σε συνδυασμό με κακότεχνες αποκαταστάσεις ή σιδεράκια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν την ουλεκτομή, γίνεται προσπάθεια για συντηρητική θεραπεία της φλεγμονής.  
  • Προ-προσθετική ουλεκτομή. Αποτελεί μία υποχρεωτική διαδικασία σε δόντια που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της μύλης τους είτε από τερηδόνα είτε από κάταγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μπορέσουν να θεραπευτούν και να τοποθετηθεί σε αυτά μία στεφάνη (θήκη), πρέπει να αφαιρεθούν λίγα χιλιοστά από τα περιμετρικά ούλα έτσι ώστε να αυξηθεί το ύψος τους. 

Διαδικασία ουλεκτομής

Η ουλεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργικά με μαχαιρίδιο ή νυστέρι. Εναλλακτικά, ένας διαφορετικός τρόπος είναι η ουλεκτομή με λέιζερ. Η ουλεκτομή με λέιζερ έχει ορισμένα πλεονεκτήματα όπως άμεση αιμόσταση, γρηγορότερη επούλωση και ταυτόχρονη αντιμικροβιακή δράση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με όποιον τρόπο και να γίνει η ουλεκτομή, πραγματοποιείται πάντα ανώδυνα υπό τοπική αναισθησία και η επούλωση ολοκληρώνεται σε 1-2 εβδομάδες. 

Στο ιατρείο μας, διαθέτουμε λέιζερ και αυτό αποτελεί τον τρόπο εκλογής μας για τις ουλεκτομές. 

Ακολουθούν ορισμένα περιστατικά στα οποία έχει πραγματοποιηθεί ουλεκτομή στο ιατρείο μας. 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1. Υπερπλασία ούλων μετά από κακότεχνες αποκαταστάσεις στα κάτω πρόσθια δόντια. Πραγματοποιήθηκε συντηρητική αντιμετώπιση της φλεγμονής, ουλεκτομή και νέες προσθετικές αποκαταστάσεις. 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2. Η ασθενής προσήλθε ζητώντας μικρές επιδιορθώσεις στα άνω πρόσθια δόντια και συμμετρικό ουλικό περίγραμμα. Πραγματοποιήθηκε ουλεκτομή και μικρές συντηρητικές διορθώσεις στα δόντια με σύνθετη ρητίνη. 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

 

 

Related Posts