Κακοσμία του Στόματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πως αντιμετωπίζεται;

Κακοσμία του στόματος είναι η δυσάρεστη οσμή που παρατηρείται κατά την αναπνοή. Διακρίνεται σε αληθή και ψευδοκακοσμία. Η αληθής κακοσμία είναι αυτή που πραγματικά υπάρχει και ανιχνεύεται όχι μόνο από τον ασθενή αλλά και τους οικείους του και φυσικά τον οδοντίατρο. Η ψευδοκακοσμία είναι η κακοσμία που πιστεύει ο ασθενής ότι έχει αλλά δεν επιβεβαιώνεται από κάποιον τρίτο. Φυσικά, η κακοσμία του στόματος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπερδεύεται με την προσωρινή κακοσμία που προκύπτει μετά από ορισμένες τροφές πχ. σκόρδο.

ΑΙΤΙΑ

  1. Επίχρισμα γλώσσας: Συχνά οι ασθενείς αμελούν τον καθαρισμό της γλώσσας και το επίχρισμα που σχηματίζεται σε αυτή είναι το συχνότερο αίτιο κακοσμίας. 
  2. Ουλική/περιοδοντική και οδοντική προέλευση: Νόσοι των ούλων και των δοντιών όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η τερηδόνα μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία. 
  3. Κακοσμία μη στοματικής αιτιολογίας: Προέρχεται από το γαστρεντερικό σύστημα. 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

  1. Θεραπεία του αιτίου που την προκαλεί: Αν το αίτιο της κακοσμίας είναι κάποια νόσος των ούλων ή των δοντιών, όταν αυτή θα θεραπευτεί τότε θα εκλείψει και η κακοσμία. 
  2. Αποτελεσματικότερη στοματική υγιεινή με έμφαση στον καθαρισμό της γλώσσας. 
  3. Ειδικά στοματικά διαλύματα που χορηγούνται από τον οδοντίατρο. Ιδιαίτερα το στοματικό διάλυμα CB 12 (συνδυασμός οξικού ψευδαργύρου και χλωρεξιδίνης) μπορεί να απομακρύνει την κακοσμία για έως και 12 ώρες!

 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts