Στοματικά Διαλύματα: Πόσο τα χρειαζόμαστε;

Ένα στοματικό διάλυμα για να χαρακτηριστεί αντιμικροβιακό πρέπει να απομακρύνει την οδοντική πλάκα και να ελαττώνει τα μικρόβια του στόματος τόσο ώστε να μην μπορούν αυτά να προκαλέσουν περιοδοντική νόσο.

Τα αποτελεσματικότερα στοματικά διαλύματα είναι: 

  1. Γλυκονική χλωρεξιδίνη: Αποτελεί ένα ισχυρά αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο στην οδοντιατρική. Χορηγείται σε όλες τις περιπτώσεις που πρέπει να μειωθεί το μικροβιακό φορτίο του στόματος. Κύριο μειονέκτημα της σε μακροχρόνια χρήση είναι η εμφάνιση χρωστικών στα δόντια. Εμπορικά σκευάσματα: Chlorexil, Plak-out, Eludril κα. 
  2. Ενεργό οξυγόνο: Αποτελεί αντιμικροβιακό διάλυμα του οποίου η δράση στηρίζεται στη διάσπαση ενεργού οξυγόνου. Δεν παρουσιάζει μειονεκτήματα και εκδηλώσεις σε μακροχρόνια χρήση. Εμπορικό σκεύασμα: Unicept. 
  3. Λιστερίνη: Είναι αντιμικροβιακό διάλυμα, όχι τόσο αποτελεσματικό όσο τα παραπάνω. Το κύριο μειονέκτημα της είναι η αίσθηση καύσου σε μακροχρόνια χρήση. Εμπορικό σκεύασμα: Listerine. 
  4. Σανγκουϊναρίνη: Διάλυμα με ήπια αντιμικροβιακή δράση με μόνο μειονέκτημα την πικρή επίγευση. Εμπορικό σκεύασμα: Periogard.

 

Ενδείξεις χρήση στοματικών διαλυμάτων: 

  • Σε περιπτώσεις ασθενών που η στοματική υγιεινή είναι μειωμένη (πχ ηλικιωμένοι, με κινητικά νοσήματα)
  • Σε μετεγχειρητική περίοδο (πχ μετά από εξαγωγή φρονιμιτών που είναι δύσκολο να βουρτσιστεί αυτή η περιοχή)
  • Σε περιπτώσεις οξέων περιοδοντικών προβλημάτων όπως το περιοδοντικό απόστημα.
  • Κατά τη διάρκεια περιοδοντικής θεραπείας και μόνο αν ο οδοντίατρος το κρίνει απαραίτητο. 

 

Τα στοματικά διαλύματα προτείνονται από τον οδοντίατρο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πάντα σε συνδυασμό με συγκεκριμένη οδοντιατρική θεραπεία και για σύντομο χρονικό διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον μηχανικό καθαρισμό (δηλαδή το βούρτσισμα) και όταν ο μηχανικός καθαρισμός γίνεται σωστά, δεν έχουν τίποτα παραπάνω να προσφέρουν. Συνεπώς ο ρόλος τους είναι μόνο υποβοηθητικός και δεν υπάρχει καμία ένδειξη χρήσης σε μόνιμη βάση. 

Προτείνεται, πριν προμηθευτείτε κάποιο στοματικό διάλυμα από το φαρμακείο, να έχετε συμβουλευτεί τον οδοντίατρο σας και να χρησιμοποιηθεί με βάση τις οδηγίες του. 

 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts