Τεχνικές Διατήρησης Ζωτικότητας Πολφού: Πως γίνεται να αποφύγετε την απονεύρωση;

Πώς τα μικρόβια της τερηδόνας οδηγούν στην ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση); 

Όταν τα μικρόβια της τερηδόνας εγκατασταθούν στο δόντι, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να προχωρούν προς το εσωτερικό του δοντιού. Βαθιά στο εσωτερικό του δοντιού υπάρχει ο πολφός που είναι τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού. Όταν τα μικρόβια φτάσουν κοντά ή ακουμπήσουν τον πολφό, τότε αυτός αρχίζει να φλεγμαίνει. Στη φάση φλεγμονής του πολφού, ο ασθενής νιώθει από μία απλή ευαισθησία στα θερμικά ερεθίσματα έως έντονο πόνο. Εν συνεχεία, τα μικρόβια προχωρούν ακόμα βαθύτερα, ο πολφός του δοντιού νεκρώνεται και τα μικρόβια εξέρχονται έξω από το δόντι, στο οστό που το περιβάλλει. Τότε ξεκινάει η φλεγμονή του οστού γύρω από το δόντι και ο ασθενής νιώθει ενόχληση όταν μασάει. 

Πότε ένα δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία;

Στις περιπτώσεις όπου τα μικρόβια φτάσουν βαθιά στον πολφό και φλεγμαίνει καθώς και όταν ο πολφός νεκρωθεί, τότε η απονεύρωση είναι αναπόφευκτη. Κατά την απονεύρωση, αφαιρείται ο πολφός και υπολείμματα αυτού καθώς και τα μικρόβια, οι ρίζες καθαρίζονται και εμφράσσονται και έτσι το δόντι διατηρείται στο στόμα χωρίς να πονάει , με την αναγκαία αποκατάσταση που θα αξιολογηθεί από τον θεράποντα οδοντίατρο.

Ποιες είναι οι τεχνικές διατήρησης ζωτικότητας του πολφού; 

Εάν η επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνει έγκαιρα και η φλεγμονή του πολφού είναι μικρή εντοπισμένη, και το μεγαλύτερο μέρος του πολφού υγιές και ζωντανό, τότε υπάρχουν τεχνικές ώστε να αφαιρεθούν τα μικρόβια και να αποφευχθεί η απονεύρωση. Στις περιπτώσεις αυτές ο οδοντίατρος αφαιρεί την τερηδόνα και το μέρος του πολφού που φλεγμαίνει, τοποθετεί ένα ειδικό υλικό το οποίο είναι απόλυτα βιοσυμβατό και μπορεί να ακουμπήσει τον πολφό και εν συνεχεία προχωράει στο σφράγισμα. 

Στο link μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων που δείχνει σύντομα και κατανοητά τις τεχνικές διατήρησης ζωτικότητας του πολφού.

Για οποιαδήποτε απορία σας, είμαστε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts