Αποτριβή Δοντιών: Μπορεί το Βούρτσισμα να γίνει Επιβλαβές;

Τι είναι η αποτριβή; 

Αποτριβή ονομάζεται η απώλεια οδοντικών ιστών που οφείλεται στην τριβή μεταξύ δοντιού και ενός εξωτερικού παράγοντα. Ο εξωτερικός αυτός παράγοντας μπορεί να είναι σκληρή τροφή, τα απέναντι δόντια κατά τη σύγκλειση, μία κακότεχνη προσθετική ή τα άγκιστρα μιας μερικής οδοντοστοιχίας, δηλαδή οτιδήποτε «τρίβεται» πάνω σε ένα δόντι για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αποτριβή και βούρτσισμα

Συχνά οι ασθενείς στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν καλύτερα τα δόντια τους, χρησιμοποιούν μεγάλες δυνάμεις κατά το βούρτσισμα και προμηθεύονται σκληρές οδοντόβουρτσες. Στην πραγματικότητα όμως, η οδοντική πλάκα είναι αρκετά μαλακή και με απλές σωστές και μαλακές κινήσεις μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Συνεπώς η υπερβολική δύναμη και η σκληρότητα της βούρτσας δεν αφαιρούν μόνο την πλάκα αλλά και τα εξωτερικά στρώματα του δοντιού. Είναι συχνό φαινόμενο αυτοί οι ασθενείς να προσέρχονται στο οδοντιατρείο με αρκετά καθαρά δόντια αλλά με κοιλότητες στο σημείο εκείνο όπου το δόντι έρχεται σε επαφή με το ούλο. 

Αλλαγή συνηθειών

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε σε αυτά τα περιστατικά είναι άμεσα να διορθώσουμε τον τρόπο βουρτσίσματος του ασθενή για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Προμηθεύουμε τον ασθενή με μαλακή οδοντόβουρτσα και φροντίζουμε η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιεί να μην περιέχει μεγάλους αποτριπτικούς κόκκους. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι βουρτσίσματος και ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας κατευθύνει στην καλύτερη με βάση τις ιδιαιτερότητας του στόματος σας. Ωστόσο η πιο συχνή είναι η εξής : 

Τοποθετείτε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών επί του επιμήκους άξονα του δοντιού. Οι μισοί θύσανοι ακουμπούν το δόντι και οι άλλοι μισοί τα ούλα. Με ήπιες δυνάμεις γίνεται παλινδρομική κίνηση σαν να προσπαθείτε να κάνετε μασάζ με τη βούρτσα στο δόντι αλλά και στα ούλα. Η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει ποτέ να σύρεται πάνω στα δόντια. Όταν τελειώσετε με τα 2-3 δόντια που καλύπτει η κεφαλή της οδοντόβουρτσας, την σηκώνετε και τη μεταφέρετε στα παρακείμενα δόντια. 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται με τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες όπου η κεφαλή περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα. Προτείνεται όταν αγοράσετε τέτοια βούρτσα να επισκεφτείτε τον οδοντίατρος σας για να σας υποδείξει την ορθή χρήση της. 

Αντιμετώπιση αποτριβών

Τις περισσότερες φορές, με την αλλαγή των συνηθειών στοματικής υγιεινής οι βλάβες παραμένουν σταθερές δηλαδή δεν μεγαλώνουν οι υπάρχουσες κοιλότητες. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι αναστρέψιμες. Όσο και να διορθωθούν οι μέθοδοι στοματικής υγιεινής, δεν μπορεί σε εκείνο το σημείο να ξαναδημιουργηθεί οδοντική ουσία και να κλείσει την κοιλότητα. Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο ή αν ενοχλεί αισθητικά τον ασθενή, μπορεί η κοιλότητα να καλυφθεί με υλικό έμφραξης.

 

 

Για οποιαδήποτε απορία έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts