Ορθοδοντικές θεραπείες

Ολοένα και περισσότεροι ενήλικες ακολουθούν κάποια ορθοδοντική θεραπεία για να ευθυγραμμίσουν την οδοντοστοιχία τους.

Υπάρχουν σήμερα 4 τεχνικές που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα υπέροχο χαμόγελο:

  1. Μεταλλικά σιδεράκια

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι η πιο οικονομική επιλογή. Κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, τα μεταλλικά σιδεράκια είναι εμφανή. Ένα μεταλλικό σύρμα διαπερνάει τις βάσεις και μικρά λαστιχάκια τα κρατάνε στην θέση που προβλέπει το σχέδιο θεραπείας του ορθοδοντικού, ώστε δημιουργώντας πίεση, να μετακινήσουν τα δόντια στο επιθυμητό σημείο.

Τα μεταλλικάσιδεράκια, μπορεί να δημιουργήσουν τοπικό ερεθισμό στα ούλα και τις παρειές (μάγουλα) στην αρχή. Μετά την τοποθέτηση, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τροφές που μπορεί να κολλήσουν στα σιδεράκια όπως επίσης και σκληρές τροφές που μπορεί να τα μετακινήσουν.

  1. Κεραμικά σιδεράκια

Τα κεραμικά σιδεράκια είναι πιο ακριβά από τα μεταλλικά.

Κατασκευάζονται στο χρώμα των δοντιών οπότε είναι λιγότερο εμφανή, ενώ υπάρχει η επιλογή μεταξύ ελαστικών διάφανων ή λευκών μεταλλικών ενώσεων για να τα κρατάνε στην θέση τους.

Αν και τα ίδια τα σιδεράκια δεν θα αλλάξουν χρώμα, οι ενώσεις τους θα αλλοιωθούν χρωματικά, ειδικά αν καταναλώνετε τροφές που τυπικά επιχρωματίζουν, όπως ο καφές. Ο ορθοδοντικός σας, θα αλλάζει τις ενώσεις κάθε φορά που θα αναπροσαρμόζει τα σιδεράκια (συνήθως μια φορά τον μήνα).

Τα κεραμικά σιδεράκια φθείρονται πιο εύκολα, χρειάζονται περισσότερη συντήρηση και περισσότερο χρόνο για την τοποθέτηση τους.

  1. Γλωσσικά σιδεράκια

Ταγλωσσικάσιδεράκια, τοποθετούνταιεσωτερικάτωνδοντιώνκαιδενφαίνονταιεξωτερικά. Δεν προτείνονται για μικρά σε μέγεθος δόντια, ενώ μπορεί να προκαλέσουν αρχικά κάποια προβλήματα στην ομιλία.

  1. Διάφανοινάρθηκες

Οιδιάφανοινάρθηκεςείναισχεδόναόρατοι και συνήθως δεν απαιτούν πολλές επισκέψεις στον ορθοδοντικό. Προτείνονταιωστόσο μόνο σεπεριστατικάπουοιασθενείςδενέχουνπολύ μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσουν.

Αντίγιασιδεράκιαστερεωμέναμόνιμασταδόντια, αυτήηπρακτικήπεριλαμβάνειδιάφανα μασελάκια από σιλικόνη, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, που πρέπει ναφοράειτουλάχιστονγια 20 ώρεςτο 24-ωροκαιαλλάζουνκάθε 2 εβδομάδες,καθώςσταδιακά μετακινούν τα δόντια στην επιθυμητή θέση. Μπορείναείναιλίγοάβολαστηναρχή, λόγωτηςπίεσηςπουασκείταιόμωςγρηγοράτασυνηθίζουν οι ασθενείς.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Related Posts