Αδαμαντίνη (σμάλτο) δοντιών εναντίων βακτηρίων … Πώς να προστατέψετε τα δόντια σας

Κάθε μέρα μέσα στο στόμα μας, διεξάγεται μία επική μάχη ανάμεσα σε καλές και κακές «δυνάμεις» με τελικό βραβείο τα δόντια μας και μόνο εμείς μπορούμε να τα προστατέψουμε από τις καταστρεπτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να τα βλάψουν, ενισχύοντας το σμάλτο τους.

Επειδή το σμάλτο των δοντιών (ή αλλιώς αδαμαντίνη) είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα (αποτελείται από 96% ανόργανα συστατικά, 2% από οργανικά υλικά και 2% από νερό. Τα κύρια συστατικά της είναι το ασβέστιο και ο φωσφόρος σε μορφή κρυστάλλων ανόργανου άλατος), το θεωρούμε αυτόματα ως μια σκληρή ασπίδα που δεν μπορεί να τη διαπεράσει τίποτα.

Στην πραγματικότητα, το σμάλτο των δοντιών είναι πορώδες και παρότι πρόκειται για τον σκληρότερο ιστό του σώματος μας, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Εξαιτίας της πολύ πυκνής σύστασής του από ανόργανα μέταλλα, είναι πολύ επιρρεπές σε βλάβες από οξέα (απασβεστίωση) που προκαλούν τερηδόνα. Επίσης, το σμάλτο είναι αρκετά εύθραυστο, ιδιαίτερα αν έχει υποστεί βλάβη η οδοντίνη που το υποστηρίζει. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της αδαμαντίνης είναι ότι λόγω της ανόργανης δομής της δε διαθέτει επιδιορθωτικό μηχανισμό όπως έχουν πχ. τα οστά. Οποιαδήποτε δομική βλάβη είναι μόνιμη και δεν μπορεί να επισκευαστεί φυσικά, παρά μόνον με την παρέμβαση του οδοντιάτρου.

Αλλά εδώ έρχονται και τα καλά νέα! Το σμάλτο μπορεί επίσης να ενισχυθεί λαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά και ανόργανα μέταλλασε μια διαδικασία που ονομάζουμε remineralization. Αυτή η διαρκής δυναμική του σμάλτου των δοντιών που χάνει και κερδίζει ανόργανα μέταλλα είναι η μάχη που διεξάγεται καθημερινά μέσα στο στόμα μας.Ποιοι είναι, λοιπόν, οι “κακοί”; Αν και υπάρχουν πολλά καλά βακτήρια στο στόμα μας, υπάρχουν επίσης και τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα και προκαλούν τερηδόνα. Τρέφονται με ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες και κατά τη διαδικασία της πέψης τους παράγουν βλαβερά οξέα.Αυτά τα οξέακαταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά των δοντιών.

Και εδώ έρχεται ο ρόλος του σάλιου.Το σάλιο όχι μόνοαπομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και εξουδετερώνει τα βλαβερά οξέα, αλλά επίσης περιέχει ουσίες, όπως φθόριο, ασβέστιο και φωσφορικά άλαταπου μπορούν να εναποτεθούν στο σμάλτο των δοντιών, και κατά συνέπεια να το ενισχύσουν και να το προστατέψουν από τα κακά βακτήρια. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζουμε σάλιο τον αφανή ήρωα της στοματικής υγείας – λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για να προστατεύει τα χαμόγελά μας και να κρατάει τα δόντια μας υγιή και δυνατά!

Αυτή η «μάχη» δεν είναι κάτι που απλώς συμβαίνει στο στόμα σας χωρίς εμείς να έχουμε κανέναν λόγο σε αυτό. Μπορούμε να επιτύχουμε την ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και να βοηθήσετε το σάλιο μας να καταπολεμήσει τα βλαβερά βακτήρια εφαρμόζοντας πρακτικές ορθής στοματικής υγιεινής. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα δόντια μας εναντίον των βακτηρίων είναι να ακολουθούμευγιεινή διατροφή.
Τα ζαχαρούχα αφεψήματα, τα γλυκά, το ψωμί και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ακριβώς αυτά που τα κακά βακτήρια αγαπούν, και το να καταναλώνετε αυτά τα είδη των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών.

Από την άλλη πλευρά, τρόφιμα όπως το τυρί, τα αυγά, τα μήλα, το σέλινο, τα καρότα, τα φυλλώδη χόρτα και τα ψάρια βοηθούν στην ενίσχυσητου σμάλτου. Επομένως, την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το ψυγείο ή το ντουλάπι, επιλέξτε κάτι που είναι υγιεινό για το στόμα σας!

Ένας άλλος τρόπος για να αποτραπεί η καταστροφή της αδαμαντίνης των δοντιών είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα φθορίου. Εκεί που η πλάκα καταστρέφει το σμάλτο, το φθόριο το ξαναδημιουργεί.
Η μάχη για να κρατήσουμε τα δόντια δυνατά και υγιή εξαρτάται από τον καθένα μας. Μεμια ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση της καλής υγιεινής του στόματος, μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή χαμόγελα για πάντα.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Related Posts