Κρατώντας τα δόντια των παιδιών υγιή

 

Όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται για την καλή στοματική υγιεινή των παιδιών τους, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρος πάντοτε ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνεται αυτό.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες οδηγίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

– Πότε πρέπει να αρχίσουν τα παιδία να βουρτσίζουν τα δόντια τους?

Η σωστή οδοντιατρική φροντίδα, ξεκινά πριν ακόμη εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι. Σε αυτή την φάση μπορείτε να μία βρεγμένη γάζα να καθαρίζετε τα ούλα του βρέφους ώστε να απομακρύνονται τα βλαβερά βακτήρια.

Όταν τα πρώτα δοντάκια εμφανιστούν, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του μωρού με νερό (ποσότητα οδοντόκρεμας στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού είναι υπεραρκετή).

– Ποιες διατροφικές συνήθειες μπορεί να βλάψουν τα δόντια του μωρού?

Κατ’αρχήν είναι πολύ σημαντικό το μωρό να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται συγκεκριμένες ώρες στις οποίες το βρέφος σιτίζεται και να μην παραμένει με το μπουκάλι από το γάλα στο στόμα πολλές ώρες (συνηθίζεται πολλές φορές χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος αντί πιπίλας) καθώς τα βακτήρια που αναπτύσσονται μπορούν να αποχρωματίσουν ή και να καταστρέψουν τελικά τα δόντια.

– Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο?

Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει μετά τα πρώτα γενέθλιά του μωρού, με σκοπό να λάβουν οι γονείς λεπτομερείς οδηγίες από τον οδοντίατρο, για το βούρτσισμα και να γίνει και μια πρώτη εξέταση του μωρού ώστε να εκτιμήσει ο γιατρός αν πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες.

– Πως μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα?

Τερηδόνα δημιουργείται όταν τροφές και βακτήρια παραμένουν στα δόντια μετά το φαγητό. Τότε απελευθερώνονται οξέα που σταδιακά διαπερνούν την αδαμαντίνη, και καταστρέφουν τα δόντια.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθουν από νωρίς τα παιδιά τις καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής, και να τις εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Παράλληλα, η αποφυγή τροφών που περιέχουν ζάχαρη, είναι μέγιστης σημασίας.

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδία, και αναδύονται τα μόνιμα δόντια τους, ο οδοντίατρος μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές για την προληπτική κάλυψη οπών και σχισμών των δοντιών (sealants) ώστε να κρατήσει τα βακτήρια μακριά από τα σημεία που είναι δύσκολο να βουρτσιστούν σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικός, ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί εν τη γένεσή του.

– Πότε πρέπει να γίνει ορθοδοντική θεραπεία?

Ο οδοντίατρος θα κρίνει αν υπάρχει η ανάγκη ορθοδοντικής παρέμβασης, και θα παραπέμψει το παιδί στον εξειδικευμένο Ορθοδοντικό.

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται, επιτρέπουν παρεμβάσεις από την ηλικία των 7 ετών, με διορθωτικές συσκευές.

Εάν υπάρχει κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα, σε όσο νεαρότερη ηλικία γίνει η παρέμβαση τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία.

 

Για οπουδήποτε ερώτηση έχετε παραμένουμε στην διάθεσή σας!

Related Posts