Διαβήτης και στοματική υγεία

Η σχέση της στοματικής υγείας με τον διαβήτη είναι άμεση. Παρακάτω θα δείτε γιατί και πώς μπορείτε να επιτύχετε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόληψη.
Όταν πάσχει κάποιος από διαβήτη, υψηλά επίπεδα σακχάρων καταλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα του, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής κοιλότητας.
Τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλα προβλήματα
Ανεξαρτήτως του τύπου διαβήτη από τον οποίο πάσχει κάποιος, η σωστή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου είναι το κλειδί. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα σακχάρου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτυχτούν:
- Τερηδόνα: Το στόμα μας φυσιολογικά περιέχει βακτήρια πολλών τύπων. Όταν οι τροφές που καταναλώνουμε αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια, αναπτύσσεται οδοντική πλάκα. Τα οξέα που απελευθερώνονται από την πλάκα επιτίθενται στην επιφάνεια των δοντιών μας δημιουργώντας τερηδόνα ή και ουλίτιδα.
Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα σακχάρου, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα οξέων που απελευθερώνεται στα δόντια.
- Ουλίτιδα: Ο διαβήτης μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τα βακτήρια. Αν δεν αφαιρείτε την πλάκα με τακτικό βούρτσισμα και χρήση νήματος, δημιουργείται το έδαφος για ανάπτυξη ουλίτιδας.
- Περιοδοντίτιδα:Αν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, η οποία καταστρέφει τους μαλακούςιστούς και το κόκκαλο που υποστηρίζει τα δόντια. Μακροπρόθεσμα και χωρίςθεραπεία, η περιοδοντίτιδα προκαλεί την απομάκρυνση των ούλων και του συνδεδεμένου οστού από τα δόντια, με συνέπεια τα δόντια να κουνιούνται ή/και να πέσουν. Η περιοδοντίτιδα τείνει να είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη στους πάσχοντες από διαβήτη, καθώς ο διαβήτης μειώνει την ικανότητα αντίστασης του οργανισμού στη μόλυνση και καθυστερεί την επούλωση. Επιπλέον μια μόλυνση σαν την περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει την αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα κάνοντας πιο δύσκολο τον έλεγχό του. Κατά συνέπεια, η πρόληψη
ή/ και θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να συνδράμει στον έλεγχο του σακχάρου.
- Στοματίτιδα:Οι ασθενείς με διαβήτη, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν στοματίτιδα. Αυτό μπορεί να προληφθεί με καλή στοματική υγιεινή.
- Ξηροστομία: Κάποιοι ασθενείς με διαβήτη, έχουν ξηροστομία, δηλαδή έλλειψη σάλιου. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί, τερηδόνα, ουλίτιδα και στοματίτιδα.
Η κατάλληλη φροντίδα
Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακολουθώντας τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας. Όσο πιο αποτελεσματικός είναι ο έλεγχος του σακχάρου, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν προβλήματα στην στοματική κοιλότητα.
- Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και ιδανικά μετά από κάθε γεύμα, με μία μαλακή-μέτρια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Η οδοντόβουρτσά σας θα πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον κάθε 3 μήνες.
- Χρησιμοποιήστε νήμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για να απομακρύνετε την οδοντική μικροβιακή πλάκα.
- Κάντετουλάχιστον δύο επισκέψεις τον χρόνο στον οδοντίατρό σας για καθαρισμό και έλεγχο. Ο οδοντίατρος σας, θα πρέπει να ενημερωθεί ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και να έχει στοιχεία επικοινωνίας του θεράποντα ιατρού σας.
- Να είστε σε επιφυλακή για να αναγνωρίσετεσυμπτώματαουλίτιδας σε πρώιμο στάδιο (κόκκινα ήπρησμένα ούλα, ή ούλα που ματώνουν) και να τα αναφέρετε στον οδοντίατρο. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα όπως ξηροστομία, δόντια που κουνιούνται ή πόνος στη στοματική κοιλότητα.
- Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στον διαβήτη. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να το διακόψετε.
Ο διαβήτης είναι μια εφ’ όρου ζωής δέσμευση που περιλαμβάνει και την οδοντιατρική φροντίδα. Οι προσπάθειες σας θα ανταμειφθούν με υγιή ούλα και δόντια για όλη σας τη ζωή.
Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!