Τι είναι η Περιοδοντική Θεραπεία ή Θεραπεία Περιοδοντίτιδας;

Περιοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία των περιοδοντικών νοσημάτων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα). Είναι η θεραπεία που γίνεται για να ξεπρηστούν και να σταματήσουν σε αρχικό στάδιο τα ούλα να ματώνουν, ενώ σε πιο προχωρημένες καταστάσεις επιδιώκεται επιπλέον η εξάλειψη των περιοδοντικών θυλάκων, η αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του οστού και η αποκατάσταση όπου είναι εφικτό του κόκκαλου και των ούλων που καταστράφηκαν.

Η περιοδοντική θεραπεία ανάλογα με την βαρύτητα, την έκταση και το σχέδιο θεραπείας ενδέχεται να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο συντηρητική φάση που πραγματοποιείται με συσκευές υπερήχων, εργαλεία απόξεσης και laser, ή να συμπληρώνεται με τις ενδεδειγμένες για κάθε περίπτωση χειρουργικές τεχνικές. Επικουρικά και κατά περίπτωση πάντα, μπορεί να συστήνεται λήψη αντιβίωσης από το στόμα. Συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και είναι γενικά ανώδυνη, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και κατά τη φάση της επούλωσης και αποθεραπείας. Η διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες έως και 4-6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα παρακολουθεί ένα σχετικά στενό πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών, το οποίο όμως δύναται να τροποποιείται ανάλογα με τις υποχρεώσεις του χωρίς να υστερεί σε αποτελεσματικότητα. Σύγχρονα και δοκιμασμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στο ιατρείο μας, είναι δυνατόν να περιορίσουν τον χρόνο θεραπείας και τον αριθμό των θεραπευτικών συνεδριών χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η επιτυχία της θεραπείας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται έμφαση στην τελειοποίηση της στοματικής υγιεινής καθώς είναι το κλειδί όχι μόνο για ένα επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και για την μακροχρόνια και χωρίς υποτροπές διατήρηση αυτού. Για τον ίδιο λόγο εξίσου σημαντική είναι η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος επανελέγχου και φροντίδας (καθαρισμός και φθορίωση) της στοματικής κοιλότητας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κάθε περιοδοντικός ασθενής χαρακτηρίζεται από μια εξατομικευμένη τάση υποτροπής του περιοδοντικού του προβλήματος που σε γενικές γραμμές προσδιορίζεται 1-3 φορές στη δεκαετία. Με σωστή όμως παρακολούθηση και πρόληψη η όποια τάση υποτροπής περιορίζεται στο ελάχιστο και η όποια υποτροπή αντιμετωπίζεται έγκαιρα, όσο ακόμη είναι ήπια και εντοπισμένη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διατήρηση της οδοντοφυΐας.

 Για οποιαδήποτε απορία σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Related Posts