Αντιβιοτικά Στην Οδοντιατρική: Κίνδυνοι και Οφέλη

Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών τον 20ο αιώνα άλλαξε τον κόσμο ριζικά. Η ικανότητα τους να καταπολεμούν λοιμώξεις, να αποτρέπουν τη μετάδοση ασθενειών αλλά και να μειώνουν τα συμπτώματα αυτών, τα έχει κάνει σήμερα φάρμακο επιλογής. Ωστόσο, η συνταγογράφηση τους δεν πρέπει να αποτελεί πανάκεια.

Παρότι τα οφέλη των αντιβιοτικών είναι γνωστά σε όλους, ισχύει το ίδιο και για τους κινδύνους; Οι κυριότεροι κίνδυνοι τους είναι:

  • Αλλεργική αντίδραση (μία αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι αλλεργική στην πενικιλίνη)
  • Θάνατος και των δικών μας “καλών” βακτηρίων (τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα επιβλαβή μικρόβια από τα δικά μας φυσιολογικά μικρόβια)
  • Συχνές παρενέργειες (εξαιτίας του παραπάνω, διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού μας και κυρίως του πεπτικού συστήματος και έτσι συμπτώματα όπως διάρροια δεν είναι καθόλου σπάνια)
  • Δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων (λόγω της συχνής χρήσης των αντιβιοτικών, τα βακτήρια “μαθαίνουν” να αντιστέκονται)

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η χρήση των αντιβιοτικών δεν πρέπει να είναι αλόγιστη. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους και μόνο με δική του συνταγή να προμηθεύονται τις αντιβιώσεις. Παρότι τα τελευταία χρόνια η χορήγηση των αντιβιοτικών γίνεται υποχρεωτικά μετά από συνταγογράφηση, ακόμα υπάρχουν ασθενείς που τα προμηθεύονται παράτυπα ή χρησιμοποιούν απόθεμα που έχουν στο σπίτι τους χωρίς καμία οδηγία γιατρού.

Συγκεκριμένα για οδοντιατρικούς ασθενείς, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αντιβίωση δεν μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα στο στόμα. Έχει πλέον επιστημονικά αποδειχθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τον πόνο και το οίδημα που προέρχονται από την στοματική κοιλότητα. Σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσφορίας, ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί τον οδοντίατρο και αυτός θα επέμβει με κάθε δυνατό τρόπο για να προσφέρει ανακούφιση. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο συμπληρωματικά αφού έχει επέμβει ο γιατρός και όχι με “οδηγία μέσω τηλεφώνου”.

Αν τα αντιβιοτικά χορηγηθούν σωστά μετά από συνταγή οδοντιάτρου, μπορούν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως αδιαθεσία, πυρετό, γενικευμένο οίδημα. Επίσης, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα, μειώνουν την πιθανότητα φλεγμονής και τα μετεγχειρητικά συμπτώματα. Τέλος, σε ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό και με συνταγή του γιατρού, τα αντιβιοτικά πριν από οδοντιατρική συνεδρία είναι απαραίτητα να χορηγούνται για χημειοπροφύλαξη για να μην υπάρξουν συστηματικές επιπλοκές.

Για οποιαδήποτε απορία, είμαστε στη διάθεση σας!

 

Related Posts