Δυσάρεστη αναπνοή, κακοσμία στόματος και πως να την αντιμετωπίσετε

Προβλήματα κακής αναπνοής

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής ή και ένδειξη κάποιων προβλημάτων συστηματικής υγείας, ενώ μπορεί να επιδεινώνεται από τις τροφές που καταναλώνει κανείς ή και κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες.

Πως οι τροφές επηρεάζουν την αναπνοή?

Βασικά η επεξεργασία της τροφής ξεκινάει στο στόμα μας. Αν καταναλώσουμε τροφές με έντονες οσμές, (όπως σκόρδο ή κρεμμύδι) με το βούρτσισμα, ακόμη και σε συνδυασμό με την χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος, στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψουμε προσωρινά το πρόβλημα. Η οσμή θα φύγει οριστικά όταν το τρόφιμο αποβληθεί από τον οργανισμό μας.

Πως επηρεάζουν την αναπνοή οι κακές συνήθειες?

Εάν κάποιος δεν βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του και δεν χρησιμοποιεί νήμα, υπολείμματα τροφών παραμένουν στο στόμα του, ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηριδίων μεταξύ των δοντιών, γύρω από τα ούλα και την γλώσσα, δημιουργώντας δυσάρεστη αναπνοή.

Επιπλέον το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού γενικότερα μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία στόματος, δυσχρωμίες στα δόντια, μείωση του αισθητήριου της γεύσης, και ερεθισμό στα ούλα.

Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με την κακή αναπνοή?

Η αίσθηση κακής γεύσης ή η άσχημη αναπνοή που επιμένει μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Η ουλίτιδα προκαλείται από την εναπόθεση οδοντικής πλάκας στα δόντια. Τα βακτήρια προκαλούν την δημιουργία τοξίνων που ερεθίζουν τα ούλα. Αν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα ούλα ή και στο οστό, που συνεπάγεται περιοδοντίτιδα.

Οδοντιατρικές εργασίες με κακή εφαρμογή μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή όπως επίσης και τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) δόντια ή άλλες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας.

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η ξηροστομία, καθώς το σάλιο είναι αναγκαίο για να ενυδατώνει το στόμα, να εξουδετερώνει τα οξέα που δημιουργούνται από την πλάκα, και να οδηγεί στην αποβολή νεκρών κυττάρων από τη γλώσσα, τις παρειές (μάγουλα) και τα ούλα. Η ξηροστομία μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, απόρροια προβλήματος των σιελογόνων αδένων ή συνεχούς αναπνοής από το στόμα.

Η πνευμονία, η βρογχίτιδα, ο διαβήτης, καθώς και παθήσεις στα νεφρά ή το συκώτι μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα κακής αναπνοής.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε την κακή αναπνοή?

  1. Τηρώντας καλή στοματική υγιεινή
  2. Με τακτικό έλεγχος της στοματικής κοιλότητας από τον οδοντίατρό για την πρόληψη ή / και έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων.
  3. Με διακοπή του καπνίσματος.
  4. Φροντίζοντας για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για το πρόβλημα της κακής αναπνοής?

Ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει το κατάλληλο για προϊόν για την δική σας περίπτωση.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε παραμένουμε στην διάθεσή σας!

 

Related Posts