Στοματική υγεία και αθλητισμός : 3 πολύτιμες συμβουλές

Ανεξάρτητα από το άθλημα ή το επίπεδο δεξιοτήτων,οι αθλητές πρέπει να φροντίζουν τη στοματική τους υγεία τόσο εντός ,όσο και εκτός του «γηπέδου» .

Οι περισσότεροι αθλητές είναι προσεκτικοί σχετικά με τη διατροφή τους καθώς και το πρόγραμμα άσκησής τους. Μέρος αυτής της «ρουτίνας»,ωστόσο θα πρέπει να είναι και η μέριμνα για μία άψογη στοματική υγιεινή & η πρόληψη για την αποφυγή τραυματισμών στη στοματοπροσωπική περιοχή.

Αν θέλετε λοιπόν να ασκείτε κάθε μορφής αθλητική δραστηριότητα είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά προάγοντας  την υγεία και την ευεξία θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

1.Κάντε τον αθλητικό νάρθηκα μέρος της αθλητικής σας δραστηριότητας

Oι αθλητικοί νάρθηκες καλύπτουν συνήθως τα δόντια της άνω γνάθου ώστε να τα προστατεύουν και παράλληλα εξασφαλίζουν και την προστασία των χειλέων,της γλώσσας και του «σαγονιού».Γι’αυτό οι αθλητικοί νάρθηκες πρέπει να αποτελούν μέρος της στολής σας με οποιοδήποτε άθλημα κι αν ασχολείστε.

Ο νάρθηκας στόματος,όταν αρχίζετε να τον φοράτε τακτικά,θα γίνει σταδιακά αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής αθλητικής πράξης. Δεν έχει σημασία ποιον τύπο αθλητικού νάρθηκα θα επιλέξετε,αρκεί να βεβαιωθείτε ότι σας ταιριάζει σωστά.

Σε κάποιες περιοχές του κόσμου, οι αθλητές υποχρεούνται να φοράνε τον αθλητικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια της πράξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αθλητές του Χόκεϊ στις Η.Π.Α όπου υπάρχει η απαίτηση να φορούν το νάρθηκα ο οποίος μάλιστα πρέπει να είναι και χρωματιστός ούτως ώστε να μπορεί να τον διακρίνει ο διαιτητής.

2.Ξεχάστε τα ζαχαρούχα αθλητικά ποτά

Αν χρειαστεί να σβήσετε τη δίψα σας , προτιμήστε την κατανάλωση νερού παρά αθλητικών ποτών. Οι αθλητές έχουν ανάγκη από ενυδάτωση και συχνά καταφεύγουν στη χρήση ειδικών αθλητικών σκευασμάτων πολλά εκ των οποίων έχουν αυξημένη συγκέντρωση σακχάρων. Τα βακτήρια που αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του στόματός σας θα χρησιμοποιήσουν τα σάκχαρα αυτά με αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων που θα προκαλέσουν διάβρωση της αδαμαντίνης (εξωτερικό σκληρό περίβλημα των δοντιών),γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας των οδοντικών ιστών στην πάροδο του χρόνου.

3.Βουρτσίστε – Χρησιμοποιήστε μεσοδόντια βουρτσάκια/οδ.νήμα…. Και πάλι από την αρχή!

Η εξάσκηση είναι που μας κάνει τέλειους. Όπως λοιπόν εξασκείστε για το άθλημά σας, εξασκηθείτε και για τη διατήρηση μιας άριστης στοματικής υγιεινής.

Ένα μη υγιές στόμα-κατά συνέπεια ένα μη υγιές δόντι είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Δόντια με τερηδόνα ,μεγάλα σφραγίσματα & σημαντική απώλεια οδ.ουσίας είναι δόντια μικρότερης αντοχής και αντίστασης στις πιθανές ασκούμενες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Διατηρήστε το χαμόγελό σας λαμπερό και φωτεινό και μεριμνήστε για την προστασία του όπως για την προστασία,υγεία και ευεξία του σώματός σας.

Related Posts