Αποκατάσταση δοντιών που λείπουν: εμφυτεύματα ή γέφυρες ?

Τα τελευταία 30 χρόνια χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι αποκατάστασης για τα δόντια που λείπουν. Οι πιο ενδεδειγμένες τεχνικές αποκατάστασης πλέον είναι τα εμφυτεύματα δοντιών και οι γέφυρες.

Ποια είναι όμως η πιο κατάλληλη για την δική σας περίπτωση?

Πρακτικότητα
Στο παρελθόν, η μόνη επιλογή ήταν οι γέφυρες, για τις οποίες είναι απαραίτητο να υπάρξει προετοιμασία των παρακείμενων δοντιών, στα οποία το μεγαλύτερο μέρος του σμάλτου αφαιρείται προκειμένου να στηριχθεί η γέφυρα.
Με τα εμφυτεύματαωστόσο, ο οδοντίατρος αντικαθιστά μόνο τα μεμονωμέναδόντια που λείπουν, ενώ το αποτέλεσμα είναι πιο μόνιμο.
Ωστόσο, αν τα παρακείμενα δόντια έχουν μεγάλα σφραγίσματα και θα χρειαστούνστεφάνες (θήκες) στο μέλλον, η γέφυρα μπορεί να είναι μια επιλογή, αλλά και πάλιίσωςείναιπροτιμότερομονέςστεφάνες(θήκες) και εμφύτευμα, απ’ ότι μια γέφυρα• κάτι που παρέχεικαλύτερηκαθαριότητα της περιοχής.
Στην περίπτωση που τα δόντια λείπουν για πολύ καιρό, τα ούλα και το οστό ενδεχομένως έχουν υποχωρήσει οπότε απαιτούνται επιπλέον θεραπείες πριν την αποκατάσταση.

Αλλαγές στην καθημερινότητα σας

Είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσετε τη στοματική σας υγιεινή με ένα εμφύτευμα. Οι γέφυρες είναι στερεωμένες στο στόμα και περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρείς στεφάνες(θήκες)για να γεμίσουν το κενό. Για το λόγο αυτό απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, καθώς πρέπει να καλύπτουμε και την περιοχή κάτω από τη γέφυρα. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν και ειδικές οδοντόβουρτσες που μπορούν να βοηθήσουν.
Στα εμφυτεύματα δοντιών από την άλλη πλευρά, δεν απαιτείται κάποια παραπάνω ενέργεια σε σχέση με αυτό που κάνουμε στα φυσικά μας δόντια.

Αντοχή

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πιο ανθεκτικά από τιςγέφυρες. Το μεταλλικότμήμααπ’ το οποίοαποτελούνται, φτιάχνεταισυνήθωςαπότιτάνιο, καιτουλικόαυτότελικά ενσωματώνεται πλήρως με το οστό της γνάθου, γιατίπρόκειται για ένα βιοσυμβατόυλικό.
Η μέση διάρκεια ζωής μιας γέφυρας από την άλλη πλευρά είναι τα 10 χρόνια κατά μέσοόρο. Καθώς μέρος της φυσικής οδοντοφυΐαςπαραμένει κάτω από την γέφυρα, είναι πιο μεγάλη η πιθανότητα να αποτύχει η εργασία καθώς είναι πιο επιρρεπής σε παθήσεις των ούλων ή των δοντιών.

Αισθητική

Η απάντηση δεν είναι πάντοτε απλή, ωστόσο ο οδοντίατρός σας είναι ο πιο κατάλληλος να σας συμβουλέψει.
Συνήθως το εμφύτευμα θα δώσει το πιο καλό αποτέλεσμα, καθώς ο γιατρός σας μπορεί να κάνει το τελικό δόντι να μοιάζει σαν το φυσικό σας δόντι.
Πολλές φορές το εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως μετά από την εξαγωγή, συντηρώντας το επίπεδο του φυσικού οστού και βελτιώνοντας την τελική εμφάνιση της οδοντιατρικής εργασίας.

Κόστος

Το κόστος της γέφυρας είναι συνήθως χαμηλότερο από το εμφύτευμα.

Τελικά είναι προτιμότερο το εμφύτευμα ή η γέφυρα?

Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να σας καθοδηγήσει είναι ο οδοντίατρός σας, καθώς αυτός έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αξιολογήσει τη στοματική σας κατάστασησε συνάρτηση με τις προσωπικές σας ανάγκες.
Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Related Posts