Οδοντιατρική φροντίδα και εγκυμοσύνη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα δόντια και τα ούλα μας, καθώς λόγω των ορμονικών αλλαγών αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας, που μπορεί να επηρεάσει κατ’ επέκταση την ανάπτυξη του μωρού.
Παρακάτω κάποιες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε καλή στοματική υγιεινή, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Πριν μείνετε έγκυος

Προσπαθήστε να πάτε για ένα προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό πριν μείνετε έγκυος. Έτσι θα έχετε κάνει έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό και θα έχετε εξεταστεί ώστε τυχόν προβλήματα της στοματικής κοιλότητας να αντιμετωπιστούν άμεσα και πριν την εγκυμοσύνη.

Όσο είστε έγκυος

• Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος. Οποιοσδήποτε έλεγχος ρουτίνας καθώς επίσης και οποιαδήποτε επείγουσα οδοντιατρική εργασία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Προαιρετικές εργασίες ωστόσο θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό. Πριν το ραντεβού σας στον οδοντίατρο, επιβεβαιώστε με τον γυναικολόγο σας αν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη οδηγία για εσάς.

• Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για όλα τα φάρμακα και βιταμίνες που λαμβάνετε καθώς και οποιαδήποτε οδηγία ενδεχομένως έχετε από τον γυναικολόγο σας. Ο οδοντίατρός σας ίσως χρειαστεί να μεταβάλει το πλάνο θεραπείας βάση αυτών των στοιχείων.

• Οδοντιατρικές ακτινογραφίες μπορούν να γίνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον είναι αναγκαίο. Ο γιατρός σας θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προφυλάξει το μωρό σας, όπως να καλύψει την κοιλιακή χώρα και τον θυρεοειδή αδένα με ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει πολύ πιο ασφαλείς τις ακτινογραφίες τα τελευταία χρόνια, δίνοντας λύση με τη χρήση της ψηφιακής ακτινογραφίας.

• Μην παραλείπετε τον τακτικό οδοντιατρικό σας έλεγχο απλά επειδή είστε έγκυος. Τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή ο τακτικός περιοδοντολογικός έλεγχος είναι πιο σημαντικός, καθώς λόγω των ορμονικών αλλαγών βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα και ευαίσθητα ούλα που ματώνουν εύκολα (ουλίτιδα εγκυμοσύνης). Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο, ερεθισμό, ή να ματώνουν τα ούλα σας σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας μιλήστε με τον οδοντίατρό σας.

• Ακολουθήστε τις βασικές πρακτικές στοματικής υγιεινής για να αποφύγετε/ μειώσετε πιθανά προβλήματα.
Αντιμετωπίζοντας την πρωινή αδιαθεσία

• Εάν η πρωινή αδιαθεσία σας αποτρέπει από το να βουρτσίσετε τα δόντια σας, αλλάξτε την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε με κάποια χωρίς γεύση ή και χωρίς οδοντόκρεμα μόνο με οδοντόβουρτσα όμως απαραιτήτως.

• Ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή κάποιο στοματικό διάλυμα εάν έχετε αναγούλες ή εμετούς.
Τρώγονταςσωστάγιαταδόντιακαι το μωρό σας

• Αποφύγετε την ζάχαρη. Οι λιγούρες για γλυκό είναι πολύ συνηθισμένες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχετε στο νου σας ότι όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνετε τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να αποκτήσετε κάποιο χαλασμένο δόντι.

• Να τρώτε υγιεινά. Τα πρώτα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να αναπτύσσονται από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα. Το τυρί και το γιαούρτι είναι καλές πηγές για όλα τα σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται το μωρό σας.

Μετά την γέννηση του μωρού σας

Εάν αντιμετωπίσατε ουλίτιδα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνησας, κανονίστε μια συνάντηση με τον γιατρό σας το συντομότερο προκειμένου να εξετάσει την εξέλιξη και να σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Για οποιαδήποτε απορία, είμαστε στη διάθεση σας.

 

Related Posts