Σφράγισμα δοντιού: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρέπει τα παλιά – μεταλλικά – σφραγίσματα να αντικαθίστανται;

Μια πολύ κοινή ερώτηση, που υποκρύπτει διάφορα ερωτηματικά, ώστε να είναι δύσκολο να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση.

Αν και τα μεταλλικά σφραγίσματα χρησιμοποιούνταν αρκετά χρόνια στον οδοντιατρικό χώρο, πλέον σήμερα με τα νέα μέσα διάγνωσης (ψηφιακή ακτινογραφία, μικροσκόπιο) συναντάμε πολλά προβλήματα να «κρύβονται» κάτω από αυτά, και δεν μπορούν να διαγνωστούν πάντα με γυμνό μάτι ή από την απλή ακτινογραφία.

Τα μεταλλικά σφραγίσματα μπορεί να κρύβουν τερηδόνα

Καθώς τα μεταλλικά σφραγίσματα είναι αδιαφανή στις ακτινογραφίες, είναι δύσκολο να φανεί η τερηδόνα κάτω από αυτά πριν αποκτήσει μεγάλη έκταση, ώστε να είναι πάντα ορατή στην ακτινογραφία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν εξετάζουμε έναν ασθενή με μεταλλικά σφραγίσματα αμαλγάματος, μπορούμε να δούμε το 50% του τι συμβαίνει με γυμνό μάτι, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 80-85% με την χρήση του ακτινογραφικού και ακόμα περισσότερο και με τη χρήση μικροσκοπίου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το ποσοστό των 15% – 20% που δεν θα μπορέσουμε να δούμε, εξαιτίας των μεταλλικών σφραγισμάτων, μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ενός απλού σφραγίσματος ή απονεύρωσης.

Τα μεταλλικά σφραγίσματα ευνοούν την δημιουργία ρωγμών στα δόντια

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι οι ρωγμές που μπορεί να δημιουργηθούν στα δόντια λόγω του υλικού αυτού – αμαλγάματος.

Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τα μεταλλικά σφραγίσματα δεν κάνουν τα δόντια πιο δυνατά. Κατά μία έννοια λειτουργούν σαν «σφήνες», με αποτέλεσμα, όταν δαγκώνουμε οι δυνάμεις να διανέμονται στον υπόλοιπο οδοντικό ιστό. Εάν το μεταλλικό σφράγισμα καλύπτει περισσότερο από το μισό του δοντιού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δόντι να ραγίσει, να σπάσει. Όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια του μεταλλικού σφραγίσματος, τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα να συμβεί κάτι ανάλογο. Επίσης προκαλούν αποχρωματισμό των δοντιών.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα τείνουν να διανέμουν τις δυνάμεις που δημιουργούνται κατά την μάσηση πιο ομοιόμορφα, κάνοντας το δόντι 15-20% πιο δυνατό σε σχέση με τα μεταλλικά σφραγίσματα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των νεότερων υλικών, στην διάγνωση

Τα νεότερου τύπου υλικά (σύνθετες ρητίνες) , δίνουν την δυνατότητα να διαγνωστεί το όποιο πρόβλημα όταν ξεκινάει και μπορεί συνήθως εύκολα να θεραπευτεί.

Συμπερασματικά λοιπόν, το αν κάποιος θα επιλέξει να αντικαταστήσει τα μεταλλικά του σφραγίσματα, εξαρτάται από το πόσο προληπτικά θέλει να δράσει.

Οι ιδιότητες των νεότερων υλικών αλλά και η χρήση τους μέσω νέων τεχνικών : επένθετων – όψεων σύνθετων ρητινών ή πορσελάνης – ολοκεραμικών στεφάνων, έχουν βελτιωθεί σε βαθμό που πλεονεκτούν έναντι των μεταλλικών σφραγισμάτων πλέον και σε οπίσθια δόντια.

Εφόσον ο ασθενής το αποφασίσει, η αλλαγή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα δόντια που φέρουν μεταλλικό σφράγισμα ή και σε στάδια.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, παραμένουμε στην διάθεσή σας!

Related Posts