Χρειάζεται το παιδί σας οδοντιατρική φροντίδα;

Πιστεύουμε ότι η υγεία μας είναι πάνω από όλα, και αυτή η πεποίθηση πολλαπλασιάζεται όταν σχετίζεται με τα παιδιά.

Η στοματική υγιεινή δεν είναι τόσο εύκολη, και ειδικά ανάμεσα σε καραμέλες, αναψυκτικά, σοκολάτες που συναντά καθημερινά ένα παιδί. Η πρόληψη και η οδοντιατρική φροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Παρακάτω απαντάμε σε μερικά απλά ερωτήματα που πολλοί γονείς μοιράζονται μαζί μας στο Dental Smiles.

E: Πώς να καθαρίζω τα δόντια του μωρού μου? Πότε πρέπει να ξεκινήσω;
A: Συστήνουμε να ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα ούλα και τα δόντια του μωρού το συντομότερο δυνατόν, από τότε που ανατέλλει το πρώτο δόντι στο στόμα του παιδιού. Στην αρχή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε είτε με ένα μαλακό πανάκι-γάζα είτε με οδοντόβουρτσα ειδική για μωρά (που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο) με νερό.
Εάν το παιδί σας καταπίνει την οδοντόκρεμα, καθυστερήστε λίγο την χρήση της.

Ποσότητα οδοντόκρεμας ανά ηλικία
posotita-odontokremas-ana-ilikia

E: Πότε πρέπει να επισκεφτεί το παιδί οδοντίατρο για πρώτη φορά;
A: Συστήνουμε η πρώτη επίσκεψη να γίνει όταν το παιδί αποκτήσει το πρώτο του δόντι ή το αργότερο μέχρι τα πρώτα του γενέθλια. Πολλοί γονείς επιλέγουν να φέρνουν τα παιδάκια τους στο ιατρείο πριν να είναι απαραίτητο, απλά για να τους γίνει πιο οικείος ο χώρος και να τους είναι πιο ευχάριστη η εμπειρία όταν θα χρειαστεί.

E: Πώς μπορώ να κάνω την επίσκεψη στον οδοντίατρο ευχάριστη αντί για τρομακτική εμπειρία;
A: Τοπιο σημαντικό πράγμα είναι να μην προβάλει ο γονιός τις όποιες φοβίες του στο παιδί. Προετοιμάστε το παιδί σας, εξηγώντας του ότι ο γιατρός θα βγάλει μερικές φωτογραφίες και θα βουρτσίσει και θα μετρήσει τα δοντάκια του και όλα αυτά σε μια διαστημική καρέκλα! (αν αναφέρετε και την μικρή έκπληξη που συνήθως κάνουμε οι οδοντίατροι στα παιδία μετά το τέλος της επίσκεψης δεν θα βλάψει…)

E: Ποιες τροφές βλάπτουν τα δόντια τους (και ποιες όχι);
A: Τονα μείνουν τα παιδιά μακριά από την ζάχαρη είναι προφανές. Επίσηςείναισημαντικόναπεριοριστούνοιαμυλούχεςτροφές.
Λαχανικά, τυριά, φρούτα και πρωτεϊνούχες τροφές είναι ο καλύτεροι σύμμαχοι για τα δόντια.

E: Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα;
A: Παράπονα για πόνο ή ευαισθησία σε παγωμένα τρόφιμα (όπως το παγωτό) θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες. Οποιαδήποτε ενόχληση αναφέρει το παιδί δεν πρέπει να την αγνοήσουμε, αλλά να την ελέγξουμε.

E: Ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις μου όταν αντιληφθώ ότι το παιδί μου έχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα;
A: Υπάρχουν δυο κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε ένα υγιές παιδί:
• Πονόδοντος
• τονα «πέσει» έναδόντι (φυσικάήμεάλλοτρόπο !)

Για τον πονόδοντο, μπορείτε να κάνετε πλύσεις στην περιοχή με αλατόνερο, να χρησιμοποιήσετε μια κρύα κομπρέσα ή και να δώσετε κάποιο παυσίπονο που ενδείκνυται για την ηλικία του. Αν ο πόνος επιμένει πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν.

Στην περίπτωση απώλειας δοντιού, κατ’ αρχάς μην πανικοβληθείτε! Η πληγή θα πρέπει να επουλωθεί εντός μιας εβδομάδας και σε αυτό το διάστημα καλό είναι να αποφύγετε όξινες και ζεστές τροφές.

Εάν το δόντι «έπεσε» φυσικά, μερικές πλύσεις με αλατόνερο ή/και χαμομήλι θα κάνουν καλό.

Εάν η απώλεια είναι αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος, και υπάρχει αιμορραγία, ασκήστε πίεση στην περιοχή με μια καθαρή γάζα μέχρι να σταματήσει.Αν το δόντι μετακινηθεί εκτός στόματος μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τοποθετείστε το σε γάλα ή σε φυσιολογικό ορό. Στην συνέχεια επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μείνουν τα υπόλοιπα δόντια του παιδιού στην θέση τους και να μην προκληθούν επιπλέον προβλήματα.

E: Πως μπορώ να κρατήσω τα δόντια του παιδιού μου υγιή;
A: Με συνδυασμό καθημερινής φροντίδας των δοντιών, σωστή αποτελεσματική στοματική υγιεινή, σωστή διατροφή αλλά και τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο!

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, παραμένουμε στην διάθεσή σας!

Related Posts