Εμφύτευμα ή Γέφυρα; Τι να επιλέξω;
Η γέφυρα και το εμφύτευμα αποτελούν τις δύο εναλλακτικές προσθετικές για «κάλυψη» ενός κενού που προκύπτει από εξαγωγή ή συγγενή έλλειψη δοντιού. (Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα «κλεισίματος» του κενού με ορθοδοντική θεραπεία.)
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ
Για να φτιαχτεί μία γέφυρα, τροχίζονται τα παρακείμενα του κενού δόντια και προετοιμάζονται έτσι για να γίνουν τα δόντια στηρίγματα που θα στηρίζουν το γεφύρωμα της γέφυρας.
Ιδανικά, δύο δόντια στηρίγματα πρέπει να στηρίζουν γέφυρα με ένα γεφύρωμα, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, δηλαδή να «κλείνει το κενό» ενός δοντιού. Μία γέφυρα μπορεί να κατασκευαστεί και στην περίπτωση έλλειψης δύο γειτονικών δοντιών αλλά τότε τα στηρίγματα θα δέχονται μεγαλύτερο βάρος. Σε περιπτώσεις έλλειψης περισσοτέρων δοντιών, η οδοντική γέφυρα δεν αποτελεί πλέον την ενδεδειγμένη επιλογή αποκατάστασης καθώς δύο μόνο δόντια δεν μπορούν να στηρίξουν με ασφάλεια μία μεγαλύτερη γέφυρα. Επίσης, όπως είναι λογικό, τα δόντια στηρίγματα θα πρέπει να τροχιστούν, δηλαδή να χάσουν σημαντικό μέρος της οδοντικής τους ουσίας.
ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ
Το εμφύτευμα αποτελείται από μία «βίδα» που εισέρχεται και οστεοενσωματώνεται μέσα στο οστό της γνάθου και από μία στεφάνη (θήκη) πορσελάνης που αναπληρώνει το κενό του ελλείποντος δοντιού μέσα στο στόμα.
Αποτελεί τον πλέον βιολογικό τρόπο αναπλήρωσης ενός δοντιού καθώς δεν απαιτείται καμία παρέμβαση στα παρακείμενα δόντια. Η τοποθέτηση του χωρίζεται σε 2 φάσεις. Η πρώτη είναι η χειρουργική δηλαδή η τοποθέτηση του εμφυτεύματος μέσα στο οστό και η δεύτερη είναι η τοποθέτηση της πορσελάνινης στεφάνης μέσα στο στόμα.
Το δίλημμα «γέφυρα ή εμφύτευμα» είναι ένα από τα συχνότερα των ασθενών. Τα παρακάτω ίσως σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. (Σημειώνεται ότι και οι 2 λύσεις είναι ενδεδειγμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες οδοντιατρικές θεραπείες.)
- Σε περίπτωση που τα παρακείμενο στο κενό δόντια είναι ακέραια (δηλαδή δεν έχουν καμία αποκατάσταση ή έχουν μόνο μικρά σφραγίσματα) καλύτερα να προχωρήσετε με εμφύτευμα. Αν επιλέξετε γέφυρα, τότε τα παρακείμενα δόντια θα χάσουν μεγάλη ποσότητα υγιούς οδοντικής ουσίας. Αν τα παρακείμενα δόντια είναι ενδοδοντικά θεραπευμένα (απονευρωμένα) με μεγάλες ανασυστάσεις και άξονες, τότε η γέφυρα μπορεί να αποτελέσει καλύτερη εναλλακτική καθώς θα προστατεύσει και αυτά τα δόντια.
- Αν λείπουν πολλά δόντια, όπως είπαμε και παραπάνω, η γέφυρα δεν μπορεί να καλύψει με ασφάλεια μεγάλα κενά και τότε είναι προτιμότερη η λύση των εμφυτευμάτων.
- Αν εξαχθεί το τελευταίο δόντι της γνάθου (δηλαδή αυτό το δόντι που δεν υπάρχει άλλο πίσω του), τότε όπως είναι λογικό η γέφυρα δεν μπορεί να στηριχθεί και ιδανική επιλογή αποτελεί το εμφύτευμα.
- Συγκεκριμένες παθήσεις και φαρμακευτικές αγωγές υπό κάποιες προϋποθέσεις αποτελούν αντενδείξεις για χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα. (Μπορεί να σας ενημερώσει ο γιατρός σας σχετικά.) Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η χειρουργική φάση του εμφυτεύματος, η γέφυρα είναι μονόδρομος.
- Να έχετε στο μυαλό σας ότι καμία οδοντιατρική θεραπεία δεν κρατάει για πάντα. Ειδικά για τις γέφυρες, σύμφωνα με τις έρευνες μετά τα 10 χρόνια τα ποσοστά επιτυχίας τους μειώνονται αισθητά. Με απλά λόγια, σε περίπου 10 χρόνια ή και λιγότερο από την τοποθέτηση της, είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να αλλαχθεί. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή «χαλάει» η γέφυρα αλλά τα δόντια που την στηρίζουν. Τα δόντια αυτά, χρόνια μετά την τοποθέτηση της γέφυρας, μπορεί να χρειαστούν απονεύρωση, επανάληψη της απονεύρωσης ή ακόμα και εξαγωγή. Συνεπώς, σε νεαρές ηλικίες, είναι πάντα προτιμότερη λύση το εμφύτευμα.
Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!
Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com