Τερηδόνα Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας

Η τερηδόνα στην βρεφική και νηπιακή ηλικία συνδέεται άρρηκτα με τις διατροφικές συνήθειες που οι γονείς δημιουργούν στο παιδί. Η συνηθέστερη αιτία για αυτή την ταχύτατα εξελισσόμενη τερηδόνα είναι η συνήθεια των βρεφών και νηπίων να κοιμούνται με το μπιμπερό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: 

  • Σε ορισμένους πληθυσμούς, η συχνότητα της αγγίζει το 15%!
  • Προσβάλλει κυρίως τα δόντια που εμφανίζονται νωρίς στο στόμα και καθαρίζονται δύσκολα δηλαδή του νεογιλούς γομφίους. 
  • Εμφανίζεται σε παιδιά που χρησιμοποιούν το μπιμπερό ως πιπίλα για να κοιμηθούν. 
  • Εμφανίζεται επίσης σε παιδιά που θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα κατά βούληση. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διακοπή συνήθειας

Είναι σημαντικό το παιδί από αυτή τη μικρή ηλικία να μην συνδυάζει τον ύπνο με την λήψη τροφής καθώς και να συνηθίσει σε ελεγχόμενα σνακς. Το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι η τροφή αυτή καθ’ αυτή, αλλά το γεγονός ότι παραμένει στο στόμα του παιδιού όλο το βράδυ. Συνεπώς είτε πρόκειται για σνακ μέσα στη μέρα είτε για το γάλα πριν τον ύπνο, πρέπει πάντα να καθαρίζονται τα δόντια πριν τον ύπνο και να μην παραμένει τροφή στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Φθόριο

Από την ηλικία των 2 ετών πρέπει να ξεκινάει το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές ημερησίως. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη τερηδονικών βλαβών στο 80% των παιδιών. Επίσης, ο οδοντίατρος σας ανάλογα με ήδη υπάρχουσες βλάβες, θα σας κατευθύνει για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το παιδί να κάνει φθορίωση. 

Αποκατάσταση (σφραγίσματα)

Είναι αδήριτη ανάγκη οι νεογιλοί γομφίοι να διατηρηθούν στο στόμα γιατί «καθοδηγούν» τα μόνιμα δόντια στη σωστή τους θέση. Είναι λοιπόν λογικό ότι τερηδόνα σε βρεφική και νηπιακή ηλικία δεν μπορεί να αφεθεί αθεράπευτη σε δόντια που θα πρέπει να διατηρηθούν στο στόμα περίπου μέχρι την ηλικία των 10 -12 ετών. 

Εξαγωγή

Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που η τερηδόνα ακόμα και σε αυτή τη μικρή ηλικία είναι τόσο επιθετική που τα νεογιλά δόντια πρέπει να αφαιρεθούν. Δόντια με μεγάλες τερηδόνες όχι μόνο θα επιφέρουν ενοχλητική συμπτωματολογία στα παιδία αλλά και πιθανή ανάπτυξη φλεγμονής που θα επηρεάσει και τα μόνιμα δόντια. Στην περίπτωση εξαγωγών των νεογιλών γομφίων σε μικρή ηλικία, πρέπει να τοποθετηθεί στο παιδί ένα μηχάνημα διατήρησης χώρου (ειδικό μασελάκι) για να μπορέσουν στο μέλλον τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν στη σωστή θέση.

 

Για οποιαδήποτε απορία έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

 

Related Posts