Τι πρέπει να προσέξω στο στόμα μου εάν πρόκειται να ξεκινήσω Διφωσφονικά Φάρμακα;

Τι είναι τα διφωσφονικά και πώς λειτουργούν;
Τα διφωσφονικά είναι αντιοστεολυτικά φάρμακα που χορηγούνται σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης αλλά και σε καρκίνο των οστών ή μεταστατικό καρκίνο. Τέτοια φάρμακα είναι τα : Fosamax, Actonel, Bonviva και με παρόμοια δράση και το Prolia. Τα διφωσφονικά μειώνουν τον μεταβολισμό των οστών και έτσι εμποδίζουν τη συνεχή απορρόφηση και ανάπλαση του.
Πώς σχετίζονται με το στόμα;
Η οστεονέκρωση των γνάθων είναι επιπλοκή των συγκεκριμένων φαρμάκων. Η βλάβη αυτή εμφανίζεται ως περιοχές νεκρωμένου οστού στο στόμα που δεν επουλώνονται. Η οστενέκρωση είναι αρκετά σπάνια ωστόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της όταν:
- στην περίοδο χορήγησης τους όταν υπάρχουν φλεγμονές στο στόμα ή
διενεργηθούν χειρουργικές πράξεις (πχ εξαγωγές και εμφυτεύματα) - τα διφωσφονικά λαμβάνονται ενδοφλέβια
Πρόληψη οστεονέκρωσης
Όπως είναι λογικό από τα παραπάνω, η οστεονέκρωση δεν είναι καθόλου πιθανό να συμβεί σε στόματα καθαρά από οποιαδήποτε φλεγμονή και φυσικά αν δεν πραγματοποιηθεί τραύμα όπως για παράδειγμα για εξαγωγή. Συνεπώς η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε θεραπεία με τα συγκεκριμένα φάρμακα (είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια), επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας και ενημερώστε τον. Πριν την χορήγηση των φαρμάκων θα γίνουν οι εξής εργασίες:
- όλες οι απαραίτητες εμφράξεις (σφραγίσματα)
- καθαρισμός των ούλων ή αν απαιτείται θεραπεία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας
- ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) σε όσα δόντια παρατηρείται φλεγμονή
στο οστό γύρω τους - εξαγωγές σε όσα δόντια απαιτείται (εξάγονται επίσης δόντια που κρίνεται πιθανό
να προκαλέσουν φλεγμονή κατά την περίοδο της χορήγησης των διφωσφονικών)
Με τις παραπάνω εργασίες, οι ασθενείς ξεκινούν τη θεραπεία τους χωρίς να χρειάζεται να
ανησυχούν για μελλοντικές φλεγμονές και επεμβάσεις του στόματος.
Τι θα κάνω αν πονέσω στο στόμα κατά τη διάρκεια λήψης των διφωσφονικών;
Όσο σωστή και να είναι η πρόληψη πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι να συμβεί στο μέλλον πχ να σπάσει κάποιο δόντι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε το γιατρό σας γιατί η φλεγμονή που υπάρχει σε αυτό το σημείο αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει οστεονέκρωση. Είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα να ενημερώνετε τον οδοντίατρο για το φάρμακο που παίρνετε. Τέλος, στην περίπτωση που χρειάζεται οδοντιατρική παρέμβαση (όπως εξαγωγή), ο οδοντίατρος σας θα σας παραπέμψει σε κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό στόματος για να γίνει αυτή η εξαγωγή με το σωστό πρωτόκολλο, ακίνδυνα και αποτελεσματικά.
Για οποιαδήποτε απορίας σας, είμαστε στη διάθεσή σας!
Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com