Άφθες του Στόματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι;
Οι άφθες είναι επώδυνες ελκώσεις του στόματος και εμφανίζονται στο 15-20% του πληθυσμού. Οι πιο συνηθισμένες άφθες (κοινές άφθες) έχουν μέγεθος μικρότερο από ένα εκατοστό, αποδράμουν σε 5-10 μέρες και εμφανίζονται περίπου 5 φορές το χρόνο. Μεγαλύτερες άφθες (>1 εκατοστό) μπορούν να παραμείνουν στο στόμα για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες και είναι αρκετά πιο επώδυνες.

Αίτια εμφάνισης

  • Τραύμα
  • Μικρόβια (κυρίως ιοί και στρεπτόκοκκος)
  • Έλλειψη βιταμινών ή σιδήρου
  • Αλλεργία σε τροφές και φάρμακα
  • Οικογενής προδιάθεση
  • Αυτοάνοση προέλευση
  • Ψυχογενείς παράγοντες (stress, άγχος)

Αν δω μια άφθα στο στόμα μου, είναι απαραίτητο να πάω στον οδοντίατρο;
Παρότι υπάρχει η τάση οι ασθενείς να αποκαλούν άφθα οποιαδήποτε μικρή εξέλκωση δουν στο στόμα τους, στην πραγματικότητα δεν είναι όλες αυτές οι βλάβες άφθες. Ίδιες βλάβες εμφανίζονται επίσης σε περιοχές τραύματος, στοματίτιδες, ερπητικές λοιμώξεις, σύφιλη και καρκινώματα του στόματος. Φυσικά η πιθανότητα ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι εξαιρετικά μικρότερη από αυτή της κοινής άφθας. Ωστόσο οποιαδήποτε βλάβη εμφανίζεται για πρώτη φορά στο στόμα μας πρέπει να ελέγχεται από οδοντίατρο και αν αυτός το κρίνει απαραίτητο και από στοματολόγο.

Αντιμετώπιση
Η θεραπεία των αφθών είναι ένα δύσκολο και συχνά δυσεπίλυτο πρόβλημα καθώς δεν είναι εύκολο πάντα να καθοριστεί το ακριβές αίτιο τους. Επίσης αν το αίτιο δεν είναι μικροβιακό ή αλλεργικό που μπορεί εύκολα να εξαλειφθεί και είναι για παράδειγμα ψυχογενές, αυτό κάνει ακόμα δυσχερέστερη την θεραπεία. Η πιο ήπια αντιμετώπιση περιλαμβάνει απλές πλύσεις του στόματος με χαμομήλι που παρότι δεν αποτελεί θεραπεία, προσφέρει ανακούφιση για αυτές τις 7-10 μέχρι την αποδρομή μιας κοινής άφθας. Στη συνέχεια υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα για πλύσεις όπως χλωρεξιδίνη και λιδοκαΐνη. Σε πιο επίμονες βλάβες, προτείνονται κρέμες με αντιβιοτικό ή και κορτιζόνη για τοπική χρήση. Τέλος η σπουδαιότερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα είναι η κορτιζόνη. Ωστόσο αυτή η αντιμετώπιση αφορά ασθενείς που «βασανίζονται» από συνεχή εμφάνιση αφθών. Η θεραπεία περιλαμβάνει μακρόχρονη λήψη κορτιζόνης σε μικρές δόσεις και τη σταδιακή μείωση αυτής όταν υπάρξουν ενδείξεις μείωσης του προβλήματος. Το συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα παρέχεται μόνο από εξειδικευμένους οδοντιάτρους, τους στοματολόγους.

Για οποιαδήποτε απορίας σας, είμαστε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts