Πολύ συχνά υπάρχουν λευκές κηλίδες στις πρόσθιες επιφάνειες της αδαμαντίνης (σμάλτο) στα πρόσθια δόντια που βρίσκονται στην αισθητική ζώνη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία του ατόμου και να μην έχει αυτοπεποίθηση με το χαμόγελό του.

Οι λευκές αυτές κηλίδες οφείλονται σε διάλυση της δομής των κρυστάλλων της αδαμαντίνης εξαιτίας μικρών πόρων με διαφορετικό δείκτη διάθλασης σε σχέση με την υγιή αδαμαντίνη που την περιβάλλει. Έτσι, το φως σκεδάζεται διαφορετικά και για αυτό ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της λευκής κηλίδας.

Οι αιτίες που οδηγούν σε ύπαρξη λευκών κηλίδων μπορεί να είναι καταστάσεις κατά το στάδιο διάπλασης της αδαμαντίνης που οδήγησαν σε φθορίαση, υπενασβεστίωση και υποπλασία. Επίσης αρχόμενες τερηδονικές βλάβες παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα .Μάλιστα ,πολύ συχνά εμφανίζονται μετά την αφαίρεση ορθοδοντικών μηχανισμών εξαιτίας πλημμελούς στοματικής υγιεινής κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Η αντιμετώπιση των λευκών κηλίδων βασίζεται στις αρχές της σύγχρονης οδοντιατρικής ,δηλαδή συντηρητικός τρόπος αντιμετώπισης και θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο . Θεραπεία εκλογής αποτελεί η διαπότιση(διάχυση) των λευκών κηλίδων με υγρή ρητίνη πολύ χαμηλού ιξώδους. Η υγρή αυτή ρητίνη διαχέεται στους πόρους-μικροσωληνίσκους της αδαμαντίνης με αποτέλεσμα να μην φαίνεται πλέον η λευκή κηλίδα αφού το φως διαθλάται όπως και στην υγιή αδαμαντίνη που περιβάλλει την κηλίδα.

Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη και δεν απαιτεί αναισθησία. Η επιφάνεια του δοντιού καθαρίζεται καλά και μετά ακολουθούν συγκεκριμένα στάδια επάλειψης των επιφανειών προς αποκατάσταση με ειδικές πάστες και gel. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 45-60λεπτα (αναλόγως τον αριθμό λευκών κηλίδων) . 

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι :
– δεν θυσιάζεται οδοντικός ιστός αφού δεν τροχίζεται καθόλου η επιφάνεια του δοντιού.
– αυξάνεται η μηχανική αντοχή του δοντιού συνολικά.
– βελτιώνεται αισθητικά το χαμόγελο.
– σε περίπτωση αρχόμενης τερηδόνας γίνεται ανάσχεση της βλάβης και καθυστέρηση της αναγκαιότητας αποκατάστασης με σφράγισμα.
– κλείνουν οι πόροι του δοντιού που ήταν εκτεθειμένοι στην στοματική κοιλότητα με αποτέλεσμα να σταματά η είσοδος οξέων και μικροβίων στους οδοντικούς ιστούς.

 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Αθήνα

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι - 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
dentalsmiles.contact@gmail.com
Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού

Μύκονος

Περιφερειακή οδός Ορνού – Νέο Λιμάνι, Αμυγδαλίδι Μυκόνου (δίπλα στο ΙΚΑ)
Τηλ: 22890 27275, Κιν: +30 6944 860 110
dentalsmilesmykonos@gmail.com
Δευτέρα – Κυριακή, κατόπιν ραντεβού