Βρυγμός είναι το ασυνείδητο, μη φυσιολογικό , ακούσιο σφίξιμο ή/και τρίξιμο  των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας ( ημερήσιος βρυγμός ) αλλά και  της νύχτας (νυχτερινός βρυγμός) που αφορά το 20% του παγκόσμιου  πληθυσμού. Είναι κατάσταση με συνηθέστερες αιτίες το άγχος, διάφορες  διαταραχές ύπνου (όπως την υπνική άπνοια ),την κατάθλιψη , τη νικοτίνη ,τη  καφεΐνη και την κατανάλωση αλκοόλ. Ο ημερήσιος βρυγμός οφείλεται  κυρίως σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και ανιχνεύεται εύκολα από το ίδιο  το άτομο διότι σφίγγει/τρίζει τα δόντια του κατά την διάρκεια της ημέρας ,  ιδίως σε περιόδους έντονης συναισθηματικής φόρτισης και stress. Ο  νυχτερινός όμως βρυγμός έχει πιο περίπλοκη και πολυπαραγοντική αιτιολογία  και συνήθως ο παθών δεν γνωρίζει την ύπαρξή του πριν επισημάνει ο/η  σύντροφος το χαρακτηριστικό ήχο που παράγεται από το σφίξιμο/τρίξιμο των  δοντιών κατά την διάρκεια του ύπνου. 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν : 

Πονοκέφαλο με την μορφή πίεσης-τάσης ειδικά τις πρώτες ώρες μετά το  ξύπνημα.

Πόνος στις αρθρώσεις (κροταφογναθική διάρθρωση ) ο οποίος συχνά  εκλαμβάνεται ως αντανακλαστικός πόνος στην περιοχή του αυτιού και  πολλές φορές μοιάζει με ωταλγία. 

Πόνοι των μυών που κινούν την γνάθο (μασητήριοι μύες). Αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος ή/και ήχος (clicking) κατά την  διάνοιξη του στόματος. 

Πόνοι στην περιοχή του προσώπου και του αυχένα. 

Οδοντική φθορά με την μορφή αποτριβών στις μασητικές και κοπτικές  επιφάνειες των δοντιών . Επίσης συχνή είναι η εμφάνιση ευαισθησίας σε  ερεθίσματα, όπως το κρύο ,που οφείλεται στην υποχώρηση του σμάλτου  (αδαμαντίνης) και αποκάλυψη της εσωτερικής στρώσης (οδοντίνης). 

Κατάγματα δοντιών .Επίσης συχνά είναι τα κατάγματα και αποσπάσεις  υλικού σε σφραγίσματα και σε άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις  όπως στεφάνες (θήκες) και γέφυρες. 

Τραυματισμός στις εσωτερικές επιφάνειες των παρειών (μάγουλα)  επειδή παρεμβάλλονται μεταξύ των δοντιών κατά την διάρκεια του  ύπνου καθώς δημιουργείται ασυναίσθητα αρνητική πίεση . 

Λιγότερο συχνά μπορεί να προκληθεί υποχώρηση των ούλων (υφιζήσεις)  σε ορισμένα σημεία , όπως επίσης και κινητικότητα δοντιών. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σημαντικό να γίνει στα αρχικά στάδια  πριν εξελιχθούν οι βλάβες και περιλαμβάνει την κατασκευή εξατομικευμένου  νάρθηκα από διαφανές σκληρό ακρυλικό υλικό . Ο νάρθηκας αυτός φοριέται  κατά την διάρκεια του ύπνου και τα οφέλη του είναι :

Προστασία των δοντιών από κατάγματα και αποτριβές . 

Προστασία των προσθετικών αποκαταστάσεων όπως γέφυρες και θήκες. Σταθεροποίηση του τρόπου κλεισίματος του στόματος ( σύγκλειση) σε  σωστή θέση που δεν ασκεί πιέσεις και τάσεις στο στοματογναθικό και  νευρομυϊκό σύστημα , με αποτέλεσμα χαλάρωση των μυών και  εξάλειψη του πόνου και των πονοκεφάλων. 

 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Αθήνα

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι - 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
dentalsmiles.contact@gmail.com
Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού

Μύκονος

Περιφερειακή οδός Ορνού – Νέο Λιμάνι, Αμυγδαλίδι Μυκόνου (δίπλα στο ΙΚΑ)
Τηλ: 22890 27275, Κιν: +30 6944 860 110
dentalsmilesmykonos@gmail.com
Δευτέρα – Κυριακή, κατόπιν ραντεβού