Φθοριούχες Οδοντόκρεμες και Παιδιά

Η πιο αποτελεσματική πρόληψη και προστασία από την τερηδόνα επιτυγχάνεται με τη χρήση φθορίου. Μία κατάλληλη ανάλογα με την ηλικία ποσότητα φθορίου απαιτείται στην καθημερινή στοματική υγιεινή για να διατηρείται έτσι χαμηλή η πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας (τερηδονικός κίνδυνος). Οι φθοριούχες οδοντόκρεμες αποτελούν το πιο διαδεδομένο και τον πλέον καθημερινό τρόπο έκθεσης τον δοντιών στο φθόριο.
Παιδικές οδοντόκρεμες
Υπάρχουν οδοντόκρεμες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο που προορίζονται για διαφορετικές ηλικίες παιδιών (250ppm, 400ppm, 500ppm F). Σύμφωνα με νεότερα πρωτόκολλα, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του δοντιών μέχρι και την ηλικία των 17 μηνών, τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται από τους γονείς χωρίς οδοντόκρεμα. Από την ηλικία των 18 μηνών έως και 5 ετών, τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται 2 φορές τη μέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο 400-500ppm. Από ηλικία 6 ετών και άνω, προτείνεται βούρτσισμα 2 φορές τη μέρα με την φθοριούχο οδοντόκρεμα 1000ppm (που είναι και η καθημερινή οδοντόκρεμα των ενηλίκων).
Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα από τους γονείς

  • Η σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσα είναι ίση με το μέγεθος ενός μπιζελιού.
  • Το βούρτσισμα και η χρήση νήματος πρέπει να γίνεται από τους γονείς μέχρι τα παιδιά να αποκτήσουν την απαραίτητη δεξιότητα.
  • Όταν τα παιδιά αρχίσουν να πραγματοποιούν μόνα τους την στοματική τους υγιεινή, πρέπει τους πρώτους μήνες να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς.
  • Η συνήθεια του βουρτσίσματος 2 φορές ημερησίως πρέπει να αρχίζει να γίνεται καθημερινότητα για το παιδί από το 2ο έτος της ζωής τους
  • Προτείνεται οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά σε βούρτσισμα, αλλά όχι με τη τιμωρητική ή πιεστική διάθεση. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέπεται στο παιδί να εξασκεί τη στοματική υγιεινή λανθασμένα ή μη αποτελεσματικά.

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts