Όψεις Ρητίνης ή Πορσελάνης; Τι να διαλέξω;

Όψη είναι μία επικάλυψη του προστομιακού (μπροστινού) τμήματος του δοντιού από κάποιο ξένο υλικό. Αποτελεί μία οδοντιατρική αποκατάσταση ελάχιστης παρέμβασης καθώς αφαιρείται μόλις 1-2 χιλιοστά οδοντικής ουσίας και σε κάποιες περιπτώσεις δεν αφαιρείται και καθόλου! Οι 2 επιλογές υλικών που υπάρχουν για όψεις είναι η ρητίνη και η πορσελάνη. Τα παρακάτω χαρακτηριστικά των όψεων, σε συνδυασμό με συζήτηση με τον οδοντίατρο σας, θα σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση για το υλικό που ταιριάζει στην περίπτωση και το χαμόγελο σας. 

**Πρέπει να σημειωθεί ότι οι όψεις αποτελούν αποκλειστικά αισθητική αποκατάσταση και δεν έχουν προστατευτικό ή θεραπευτικό ρόλο για το δόντι. **

ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

  • Κατασκευάζονται άμεσα στο ιατρείο, ακόμα και σε μία συνεδρία, μπορούν να κατασκευαστούν και έμμεσα μέσω εργαστηρίου.  
  • Δίνουν άμεση λύση σε αισθητικά προβλήματα όπως μικρή ασυμμετρία, ήπια δυσχρωμία, κατάγματα, πολλαπλές εμφράξεις (σφραγίσματα) που υποβαθμίζουν την αισθητική του χαμόγελου, μικρο-αποκλίσεις στην ευθυγράμμιση, κλείσιμο μικρών κενών κα. 
  • Έχουν χαμηλότερο κόστος από τις όψεις πορσελάνης
  • Είναι περισσότερο επιρρεπείς σε μικροκατάγματα και προσρόφηση χρωστικών. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν ανά κάποια χρονικά διαστήματα «συντήρηση», τουλάχιστον για γυάλισμα. 
  • Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διορθώσουν εκτεταμένα αισθητικά προβλήματα του χαμόγελου όπως μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών (>2 χιλ.), έντονα δυσχρωμικά δόντια, μεγάλες αποκλίσεις στην ευθυγράμμιση των δοντιών, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα αποδοθεί το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα με αυτή την τεχνική. 

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

  • Κατασκευάζονται έμμεσα, δηλαδή ο οδοντίατρος προετοιμάζει τα δόντια, παίρνει αποτυπώματα (μέτρα) τα οποία στέλνονται στον τεχνίτη και εν συνεχεία αυτός κατασκευάζει τις όψεις πορσελάνης οι οποίες συγκολλούνται πάνω στα δόντια. Στο ιατρείο μας, η διαδικασία των αποτυπωμάτων γίνεται ψηφιακά με σκάνερ αποτύπωσης, μειώνοντας έτσι κατά πολύ την αναμονή αλλά και την ταλαιπωρία του ασθενή. 
  • Δίνουν λύση στη συντριπτική πλειοψηφία των αισθητικών προβλημάτων, μεγάλων ή μικρών. 
  • Έχουν μεγαλύτερο κόστος από τις όψεις ρητίνης. Αυτό συμβαίνει διότι στην εργασία αυτή παρεμβάλλεται και το οδοντοτεχνικό εργαστήριο.
  • Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτούν καμία συντήρηση, ούτε χρειάζονται επιδιορθώσεις και λειάνσεις. Αρκεί απλά να είστε τυπικοί στους 6μηνους καθαρισμούς σας. 
  • Πρέπει να σημειωθεί ότι οι όψεις πορσελάνης, παρότι κατασκευάζονται από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό, δεν μπορούν να προστατεύσουν επαρκώς το δόντι καθώς καλύπτουν μόνο την εξωτερική του επιφάνεια. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένα δόντι είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο (απονευρωμένο) και έχει εκτεταμένο σφράγισμα που είναι επιρρεπές σε κάταγμα, τότε ο οδοντίατρος σας θα σας κατευθύνει προς την επιλογή της στεφάνης (θήκης), καθώς είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για προστασία τέτοιων δοντιών, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις βρυγμού που αποφεύγουμε τις όψεις πορσελάνης και προτιμάται η ολική κάλυψη των δοντιών με στεφάνες (θήκες).

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

 

Related Posts