10 Μύθοι για το στόμα μας

1.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ «ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ» ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ

Είναι αποδεδειγμένο ερευνητικά ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα του βουρτσίσματος προκύπτουν από τον σωστό τρόπο χειρισμού της οδοντόβουρτσας και δεν συνδέονται με την οδοντόκρεμα. 

2.ΤΑ ΓΛΥΚΑ «ΧΑΛΟΥΝ» ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τα γλυκά αυτά καθ’ αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τερηδόνα. Ωστόσο, συστατικά των γλυκών και άλλων υδατανθράκων, λειτουργούν ως τροφή για τα μικρόβια του στόματος τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Αν το μικροβιακό φορτίο του στόματος διατηρείται χαμηλό, μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας.

 

3.Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ

Εάν ακολουθείται η σωστή τεχνική και ο απαραίτητος χρόνος βουρτσίσματος (2 λεπτά – 2 φορές τη μέρα), και οι δύο τύποι οδοντόβουρτσας έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα. 

 

4.ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ

Το χρώμα του δοντιού δεν παίζει κανένα ρόλο για την υγεία τους στόματος. Αντίθετα, δόντια που φαίνονται λευκά με εκτεταμένους προσθετικές αποκαταστάσεις όπως όψεις και στεφάνες (θήκες), πρέπει να υπόκεινται και εξαμηνιαίο οδοντιατρικό έλεγχο. Παρότι είναι πολύ αισθητικά, δεν αποκλείεται να τερηδονιστούν ή να εμφανιστεί νόσος των ούλων. 

 

5.ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΒΟΥΤΡΣΙΖΕΤΕ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η δύναμη κατά το βούρτσισμα, όχι απλά δεν το βοηθάει, αλλά προκαλεί και βλάβες στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού.

 

6.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Αμέσως μετά το φαγητό, το pH του στόματος είναι ιδιαίτερα χαμηλό δηλαδή όξινο. Έντονο βούρτσισμα σε αυτή τη φάση μπορεί να οδηγήσει σε αποτριβή χρήσιμων στοιχείων της αδαμαντίνης των δοντιών. Προτείνεται το βούρτσισμα μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του γεύματος. Σε περίπτωση κατακράτησης τροφής που θέλετε να αφαιρεθεί άμεσα, χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι. 

 

7.ΤΟ ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ

Το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της νύχτας ή ακόμα και της μέρας, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια (πχ κατάγματα δοντιών) αλλά και στους μύες του προσώπου. 

 

8.Η «ΠΟΙΟΤΗΤΑ» ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι η «πάστα» των δοντιών τους επηρεάζει την υγεία του στόματος και την εμφάνιση οδοντικών βλαβών. Στην πραγματικότητα, πέρα από ελάχιστα κληρονομικά και γενικά νοσήματα τα οποία προκαλούν εξαιρετικά δυσμενείς καταστάσεις στην στοματική κοιλότητα, όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι έχουν την ίδια κατασκευή δοντιών και περιοδοντικών ιστών (ούλων) και συνεπώς ό,τι προβλήματα προκύπτουν οφείλονται στην στοματική τους υγιεινή. 

 

9.ΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΟΝΑΤΕ

Μην ξαφνιαστείτε αν ο οδοντίατρος σας σάς υποδείξει την ανάγκη μίας θεραπείας ενώ εσείς δεν νιώθετε καμία ενόχληση. Η πλειοψηφία νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας, όπως νέα τερηδόνα, νέκρωση δοντιών, φλεγμονή οστού και συρίγγιο, περιοδοντίτιδα, συχνά είναι πλήρως ασυμπτωματικά. 

 

10.ΔΕΝ «ΠΙΑΝΕΤΕ» ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΡΥΓΙΑ (ΠΕΤΡΑ) ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟΣ. 

Αρχικά, όσο καλά και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας υπάρχουν κάποια δυσπρόσιτα σημεία τα οποία με το πέρασμα των μηνών συσσωρεύουν πλάκα και τρυγία. Επίσης, η πλάκα και η τρυγία (πέτρα) μαζεύεται και κάτω από τα ούλα όπου δεν είναι δυνατό να καθαριστούν με καμία οδοντόβουρτσα. Τέλος, ακόμα και στην περίπτωση που όντως η στοματική σας υγιεινή είναι τέτοια που θεωρείτε ότι δεν χρειάζεστε καθαρισμό, ο εξαμηνιαίος έλεγχος είναι απαραίτητος καθώς έχει σκοπό να εντοπίζει νωρίς άλλες βλάβες των δοντιών όπως η αρχόμενη τερηδόνα.

 

Για οποιαδήποτε απορία, παραμένουμε στη διάθεση σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts