Πρώτη Οδοντιατρική Επίσκεψη Παιδιών και Εφήβων: Τι Περιλαμβάνει;

Ο οδοντιατρικός έλεγχος του στόματος των παιδιών καλό είναι να ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία (2 ετών). Έως και τα 4 έτη, ο χαρακτήρας του οδοντιάτρου είναι σχεδόν αποκλειστικά συμβουλευτικός και απλά παρακολουθεί ότι ο οδοντική ανάπτυξη προχωράει φυσιολογικά. 

Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί από νεαρή ηλικία, ποτέ δεν είναι αργά να επισκεφτείτε με το παιδί σας τον οδοντίατρο, ακόμα σε μεγαλύτερη παιδική ή ακόμα και εφηβική ηλικία. 

Η πρώτη επίσκεψη παιδιών ή εφήβων στον οδοντίατρο περιλαμβάνει τα εξής: 

  1. Λήψη οδοντιατρικού ιστορικού: Προφανώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενων οδοντιατρικών εργασιών εφόσον αυτή είναι η πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο. Ωστόσο πρέπει να καταγραφούν οι συνήθειες στοματικής υγιεινής, η συμπεριφορά του παιδιού στην οδοντιατρική έδρα και η διάθεση του να ακολουθήσει τις συμβουλές καθώς και να δεχθεί την πιθανή θεραπεία. 
  2. Ενημέρωση για την κατάσταση του στόματος και των δοντιών: Σε αυτή τη φάση θα γίνει η ενημέρωση του παιδιού ή εφήβου με το κατάλληλο λεξιλόγιο για την ηλικία του. Είναι λογικό πως ο έφηβος μπορεί να κατανοήσει την έννοια της τερηδόνας και να την διακρίνει στο στόμα με έναν καθρέφτη, αλλά σε ένα παιδί θα χρησιμοποιηθούν έννοιες όπως τα «ζαχαροζούζουνα» σε συνδυασμό με ειδικό οπτικοαουστικό υλικό. 
  3. Διδασκαλία στοματικής υγιεινής: Στην αρχή η διδασκαλία γίνεται σε ειδικά πλαστικά εκμαγεία εκμάθησης. Είναι όμως πολύ σημαντικό στο ίδιο ραντεβού να δοθεί χρόνος στο παιδί να επαναλάβει στο δικό του στόμα όσα του έδειξε ο οδοντίατρος. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούνται και ειδικές χρωστικές καραμέλες, όπου χρωματίζουν την πλάκα στα δόντια και έτσι το παιδί μπορεί να την δει καθαρά και του ζητείται να την αφαιρέσει. 
  4. Διαιτολογική ενημέρωση: Το παιδί και οι γονείς ενημερώνονται για τις κύριες συνήθειες που προκαλούν τερηδόνα και συζητούν για το αν το παιδί έχει τέτοιες συνήθειες και πώς μπορεί να τις αλλάξει. Είναι σημαντικό, ειδικά στα μικρά παιδιά, να ενημερωθούν οι γονείς για «κρυφά τερηδονογόνα» γεύματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συσκευασμένος χυμός στο σχολείο, ο οποίος περιέχει πολλή ζάχαρα και μάλιστα καταναλώνεται σε στιγμή όπου απέχει περίπου 10-12 ώρες από το βραδινό βούρτσισμα! 
  5. Καθαρισμός δοντιών και φθορίωση: Σε αυτή τη φάση αφαιρείται η οδοντική πλάκα και η τρυγία (πέτρα) εάν υπάρχει και εφαρμόζεται φθόριο και μορφή τζελ ή βερνικιού, από την ηλικία των 4 και μετά μέχρι περίπου 14 ετών , ανάλογα και με το ιστορικό του εκάστοτε παιδιού.

 

Είναι σημαντικό όλα τα παραπάνω να περιλαμβάνονται στην πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο καθώς και σε αυτή την πρώτη επίσκεψη να μην περιλαμβάνονται άλλες οδοντιατρικές πράξεις. Αν το παιδί χρειάζεται εμφράξεις (σφραγίσματα) ή εξαγωγές, καλό είναι να γίνονται σε επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε παραμένουμε στη διάθεσή σας! 

Διονύσης Κ. Ζαχαρόπουλος

Χειρουργός Οδοντίατρος DDS

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

 

Related Posts