Τραυματισμός παιδιών και εφήβων: Τι πρέπει να κάνουμε αν τους βγει ένα μπροστινό δόντι (εκγόμφωση);

Η δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία μετά από έναν τραυματισμό το δόντι βγαίνει από τη θέση του στο στόμα ονομάζεται εκγόμφωση. Συμβαίνει συνηθέστερα στα μπροστινά άνω δόντια, σε παιδιά ηλικίας 7-9 ετών. Παρατηρείται συχνότερα στα αγόρια κατά τις αθλοπαιδιές. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να συμβεί κατά τις δραστηριότητες εφήβων ή ακόμα και ενηλίκων. 

Οι 2 πιο σημαντικοί παράγοντες για την διάσωση του δοντιού: 

  • Πόσο άμεσα θα φτάσετε στον οδοντίατρο
  • Πού θα διατηρήσετε το δόντι μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο

Επιλογές διατήρησης του δοντιού: 

  • Ισότονο αλατούχο διάλυμα (Hank’s solution-HBSS). Το συγκεκριμένο σκεύασμα κυκλοφορεί στο εξωτερικό με την εμπορική ονομασία “save-a-tooth” και μπορείτε εύκολα να το αγοράσετε μέσω internet. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για σχολεία και χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων. Μέχρι και σήμερα αποτελεί την καλύτερη λύση αφού το δόντι μπορεί να διατηρηθεί σε αυτό έως και 96 ώρες!
  • Γάλα. Αποτελεί την επόμενη καλύτερη επιλογή. (Διατήρηση δοντιού έως και 6 ώρες)
  • Φυσιολογικός ορός (διατήρηση δοντιού έως και 1 ώρα)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι σημαντικό το δόντι να μπει κατευθείαν σε ένα από τα παραπάνω υγρά και να μην μείνει καθόλου εκτεθειμένο σε στεγνό περιβάλλον. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Καλύτερη επιλογή αποτελεί η άμεση αναφύτευση. Αυτό προϋποθέτει στο χώρο του ατυχήματος να βρίσκεται και κάποιος ενήλικος που θα δράσει άμεσα. Το δόντι καθαρίζεται άμεσα με γάλα ή φυσιολογικό ορό (ως τελευταία εναλλακτική με νερό), μπαίνει πίσω στη θέση του στο στόμα του παιδιού και συγκρατείτε είτε με το δάκτυλο είτε με ελαφρό δάγκωμα γάζας. 

Πότε πρέπει το παιδί να πάει στον οδοντίατρο;

Είναι προφανές ότι το παιδί πρέπει να φτάσει στον οδοντίατρο ΑΜΕΣΑ ως έκτακτο περιστατικό. Ο οδοντίατρος γνωρίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναφύτευση του δοντιού. 

Τι μπορεί να συμβεί σε αυτό το δόντι μελλοντικά; 

Αν τα παραπάνω τηρηθούν και ανάλογα με το στάδιο διάπλασης της ρίζας του δοντιού, υπάρχουν πιθανότητες το δόντι να διατηρηθεί ακριβώς όπως πριν. Ωστόσο, πρέπει οι γονείς να έχουν στο μυαλό τους ότι η εκγόμφωση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τραυματισμό για το δόντι και είναι πιθανόν στο μέλλον η ρίζα αυτού του δοντιού να απορροφηθεί σε κάποιο βαθμό. 

*Όλα τα παραπάνω ισχύουν για μόνιμα δόντια και όχι νεογιλά (παιδικά). Στην περίπτωση που εκγομφωθεί ένα νεογιλό δόντι δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω καθώς το μόνιμο θα ακολουθήσει και θα πάρει τη θέση του. Φυσικά και πρέπει όμως και σε αυτή την περίπτωση να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts