Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος, αλλά εξίσου σημαντική είναι καιηπροσεκτικήεπιλογήτωντροφώνπουκαταναλώνουμεγιαναβοηθήσουμεταδόντιαμαςναπαραμείνουν υγιή και δυνατά.

Ο λόγος είναι πως ότι καταναλώνουμε επηρεάζει τη στοματική μας υγεία. Τα βακτήρια, που φυσικά αναπτύσσονται στο στόμα μας, μετατρέπουν τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες σε οξέα, που επιτίθενται στην αδαμαντίνη των δοντιών μας. Με τον χρόνο, αυτό οδηγεί στην δημιουργία τερηδόνας.

Επιπλέον, το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων,  επιβαρύνει την στοματική υγείαο δηγώντας στην δημιουργία τερηδόνας.

Κάποια τρόφιμα είναι προτιμότερα, σε σχέση με άλλα, για να διατηρήσουμε το επιθυμητό επίπεδο στοματικής υγείας. Επιλογές όπως τυρί, κοτόπουλο, κρέας, ξηροί καρποί και γάλα, περιέχουν μέταλλα που είναι απαραίτητα για τα δόντια μας. Τραγανά φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, αχλάδια και καρότα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, που βοηθάει στην απομάκρυνση των φυσικών σακχάρων που περιέχουν.

Είναι ίσως περιττό να αναφέρουμε ότι γλυκά, αναψυκτικά και junkfood γενικότερα, είναι πολύ αρνητικά για την στοματική μας υγεία. Οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κολλάνε στα δόντια μας και δίνουν πυρομαχικά στα βακτήρια για επίθεση.

Το νερό παραμένει πάντοτε η καλύτερη επιλογή για ένα υγείες χαμόγελο. Τα αναψυκτικά και αφεψήματα όπως ο καφές και το τσάι, όταν περιέχουν ζάχαρη, είναι επίσης εχθρικά προς τα δόντια μας. Τα υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη, συνήθως δεν αναγνωρίζονται ως σάκχαρα από τα βακτήρια γι΄ αυτό θεωρούνται πιο φιλικά. Τα τρόφιμα που είναι χαρακτηρισμένα ως «Sugarless» ή «sugar-free» συνήθως απλά δεν έχουν επιπρόσθετη ζάχαρη κατά την επεξεργασία τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι, η μελάσα, το σιρόπι ρυζιού κλπ.  Αυτά τα φυσικά γλυκαντικά, περιέχουν θερμίδες στον ίδιο βαθμό με την ζάχαρη και μπορούν να βλάψουν εξίσου τα δόντια μας.

Όποιες και αν είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, πρέπει πάντοτε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, και αν είναι δυνατόν μετά από κάθε γεύμα.

Για οποιαδήποτε ερώτηση, έχετε παραμένουμε στην διάθεσή σας!

Αθήνα

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι - 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
dentalsmiles.contact@gmail.com
Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού

Μύκονος

Περιφερειακή οδός Μυκόνου - Άνω Μεριάς 84 600, Αργύραινα Μυκόνου (200μ από το κέντρο υγείας και 5 λεπτά από το αεροδρόμιο)
Τηλ: 2289027143
dentalsmilesmykonos@gmail.com
Δευτέρα – Κυριακή, κατόπιν ραντεβού