Ακτινογραφίες στην οδοντιατρική και γιατί είναι απαραίτητες;

Τα δόντια που βρίσκονται σε πρώιμηκατάστασητερηδόναςτείνουν να μην έχουν εμφανή σημάδια. Πολλές φορές φαίνονται υγιή, αλλά ο οδοντίατρος, με την ακτινογραφία μπορεί να διαπιστώσει τυχόν αλλοιώσεις κάτω από την αδαμαντίνη, πιθανές μολύνσεις στη ρίζα ή απώλεια οστού γύρω από το δόντι.

Επιπλέον, ο οδοντίατρος αποκτά οπτική πρόσβαση ανάμεσα στα δόντια και στα όρια παλαιότερων σφραγισμάτων.

Τυχόν προβλήματα για τα οποία γίνεται διάγνωση έγκαιρα, αντιμετωπίζονται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, σώζοντας χρόνο και χρήματα για τον ασθενή.

Στα παιδιά, οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν που και πότε θα ανατείλουν τα μόνιμα δόντια τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στους ενήλικες όταν αρχίζουν να ανατέλλουν οι φρονιμίτες.

Συχνότητα

Σε ασθενείς που επισκέπτονται τον οδοντίατρο πρώτη φορά, πιθανότατα θα προταθεί να γίνει ακτινογραφία προκειμένου να γίνει σωστή και πλήρης εκτίμηση της κατάστασης τους. Στη συνέχεια, η προτεινόμενη συχνότητα μπορεί να είναι από 6 έως 24 μήνες, ανάλογα με την εικόνα που θα σχηματίσει ο γιατρός, το ιστορικό, την ηλικία, και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς.

Είναι επικίνδυνες οι ακτινογραφίες;

Με τα σύγχρονα ψηφιακά ακτινογραφικά μηχανήματα, το επίπεδο ακτινοβολίας στο οποίο εκτίθεται ο ασθενής είναι πολύ χαμηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιθέμεθα σε μεγαλύτερα επίπεδα ακτινοβολίας από φυσικές πηγές όπως μέταλλα που υπάρχουν στο υπέδαφος ή γενικότερα το περιβάλλον μας.

Σε κάθε περίπτωση, ακτινογραφίες γίνονται μόνο όταν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο.

Ακτινογραφίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Θα πρέπει πάντα να ενημερώνεται το ιατρικό προσωπικό για την εγκυμοσύνη σας ώστε να παρέχεται επιπρόσθετη προστασία, αν κριθεί ότι είναι πραγματικά άμεση ανάγκη να γίνει κάποια ακτινογραφία.

Είδη ακτινογραφίας

Υπάρχουν διάφορα είδη ακτινογραφιών. Κάποια απεικονίζουν ένα ή δύο δόντια και τις ρίζες τους, ενώ άλλα μπορούν να απεικονίσουν πολλά δόντια ταυτόχρονα.

Επιπλέον μπορούν να γίνουν πανοραμικές ακτινογραφίες που απεικονίζουν το σύνολο της στοματικής κοιλότητας.

Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλέψει αν και ποιο είδος πρέπει να κάνετε, ανάλογα με την περίπτωση.

Γιατί το ιατρικό προσωπικό δεν παραμένει στον χώρο όταν γίνεται μια ακτινογραφία;

Το ιατρικό προσωπικό μπορεί να είναι παρόν σε εκατοντάδες ακτινογραφίες κάθε εβδομάδα. Προκειμένου να περιοριστεί ο βαθμός προσωπικής τους έκθεσης στην ακτινοβολία απομακρύνονται από τον χώρο.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Related Posts