α)Πως τεκμηριώνεται η ανάγκη για την εφαρμογή προληπτικώνοδοντιατρικώνεμφράξεων;

Παρατηρώντας τα δόντια μας, αμέσως διαπιστώνουμε ότι δεν αποτελούνται από λείες επίπεδες επιφάνειες. Ειδικά η οριζόντια επιφάνεια των πίσω δοντιών χαρακτηρίζεται από έντονα αυλάκια και βαθουλώματα. Αυτές οι ανατομικές διαμορφώσεις που ονομάζονται οπές και σχισμές συντελούν στην κατάτμηση και στη μάσηση των τροφών. Τα σημεία αυτά είναι αδύνατο να διατηρηθούν καθαρά ακόμα και με σχολαστικό βούρτσισμα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην εμφάνιση τερηδόνας.Σε ποσοστό υψηλότερο του 70% των σφραγισμάτων παγκοσμίως, αυτά αφορούν τις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών.

β) Τι είναι οι προληπτικές οδοντικέςεμφράξεις ;

Οι οδοντικές προληπτικές εμφράξεις (sealants) είναι ένα εύπλαστο ρητινώδες υλικό που τοποθετείται συνήθως στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών (γομφίων και προγομφίων) και λειτουργούν ως φραγμός εκεί που αναπτύσσεται πιο συχνά η τερηδόνα.

γ) Είναι επώδυνη διαδικασία; Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Η διαδικασία τοποθέτησης των sealants είναι μια απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Δεν απαιτεί τρόχισμα των δοντιών ούτε την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας.
Η διάρκεια ζωής των sealants μέσα στο στόμα κυμαίνεται από 5 έως 8 χρόνια ή και περισσότερο. Επειδή η τοποθέτησή τους δεν προκαλεί καμία φθορά στα δόντια, μπορούμε να την επαναλάβουμε όσες φορές θέλουμε.

δ) Πότε υπάρχει ένδειξη για διενέργεια προληπτικής οδοντιατρικής έμφραξης;

Η εφαρμογή των προληπτικών οδοντιατρικών εμφράξεων έχει ένδειξη σε όλα τα παιδιά άνω των 5 ετών μέχρι την ενηλικίωση τους. Είναι προφανές, πως όλες οι ηλικίες και ιδίως άτομα που έχουν ευπάθεια στην τερηδόνα, μπορούν να ωφεληθούν από την διενέργεια προληπτικών οδοντικών εμφράξεων.
Η προληπτική έμφραξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις προχωρημένης τερηδόνας.

ε)Πόσο αποτελεσματικές είναι οι προληπτικές οδοντιατρικές εμφράξεις;

Η προστασία που παρέχουν τα sealants στα σημεία που εφαρμόζονται αγγίζει το 100%.
Παρόλα αυτά οφείλει να τονιστεί ότι οι προληπτικές οδοντικές εμφράξεις (sealants) αποτελούν μέρος μόνο, ενός προγράμματος στοματικής υγιεινής που περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών και καθαρισμό από οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για οποιαδήποτε απορία ,είμαστε στη διάθεσή σας!

Αθήνα

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι - 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
dentalsmiles.contact@gmail.com
Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού

Μύκονος

Περιφερειακή οδός Μυκόνου - Άνω Μεριάς 84 600, Αργύραινα Μυκόνου (200μ από το κέντρο υγείας και 5 λεπτά από το αεροδρόμιο)
Τηλ: 2289027143
dentalsmilesmykonos@gmail.com
Δευτέρα – Κυριακή, κατόπιν ραντεβού