Νεότερα ευρήματα & επιδημιολογικά δεδομένα

Η περιοδοντική υγεία για τους άνδρες είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορους άλλους παράγοντες υγείας.

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η περιοδοντική νόσος είναι υψηλότερη στους άνδρες (56,4%) απ’ ότι στις γυναίκες (38,4%). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να πάνε στον οδοντίατρο ή επειδή οι άντρες έχουν χειρότερους δείκτες περιοδοντικής υγείας από τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης οδοντικής πλάκας, πέτρας και αιμορραγίας στην ανίχνευση. Ωστόσο, η περιοδοντική υγεία για τους άνδρες μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορους παράγοντες υγείας.

Υγεία του προστάτη

Το αντιγόνο του προστάτη (PSA) είναι ένα ένζυμο που δημιουργείται στον προστάτη και εκκρίνεται κανονικά σε πολύ μικρές ποσότητες. Ωστόσο, όταν ο προστάτης φλεγμαίνει, έχει μολυνθεί ή επηρεαστεί από καρκίνο, αυξάνονται τα επίπεδα PSA. Έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες με δείκτες περιοδοντικής νόσου όπως κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα καθώς και προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη) έχουν υψηλότερα επίπεδα PSA από τους άνδρες με μόνο μια από τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η υγεία του προστάτη μπορεί να σχετίζεται με την περιοδοντική υγεία και αντίστροφα.

Καρδιακή ασθένεια

Η έρευνα δείχνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Και οι δύο ασθένειες είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ασθενειών των ούλων και των καρδιακών παθήσεων. Δεδομένου ότι οι άνδρες είναι ήδη πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από τις γυναίκες, η διατήρηση της περιοδοντικής υγείας είναι ένας άλλος τρόπος για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Ανικανότητα

Οι άνδρες με περιοδοντική νόσο, ειδικά εκείνοι ηλικίας κάτω των 30 ή άνω των 70 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανικανότητας, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονή αυτού του τύπου μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος. Η παρατεταμένη χρόνια φλεγμονή (ο ίδιος τύπος φλεγμονής που σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο) μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν σε ανικανότητα.

Απ’ όλα αυτά διαπιστώνεται συσχέτιση της περιοδοντικής υγείας με άλλους παράγοντες υγείας και πως αλληλοεπηρεάζονται.

Για ό,τι χρειαστείτε, η ομάδα του DentalSmiles παραμένει στη διάθεσή σας!

Αθήνα

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι - 11521 Ελλάδα
Τηλ: 210-7297985
dentalsmiles.contact@gmail.com
Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού

Μύκονος

Περιφερειακή οδός Μυκόνου - Άνω Μεριάς 84 600, Αργύραινα Μυκόνου (200μ από το κέντρο υγείας και 5 λεπτά από το αεροδρόμιο)
Τηλ: 2289027143
dentalsmilesmykonos@gmail.com
Δευτέρα – Κυριακή, κατόπιν ραντεβού