Περιεμφυτευματίτιδα η Νόσος των Εμφυτευμάτων

Είναι η νόσος που παρουσιάζεται όταν μολυνθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα από τα μικρόβια του στόματος, με συνέπεια την απώλεια οστού γύρω από αυτά, την παρουσία θυλάκων, την αιμορραγία και σε προχωρημένα στάδια την κινητικότητα των εμφυτευμάτων. Αυτή η επιπλοκή, η οποία παρουσιάζεται σπάνια, αντιμετωπίζεται εύκολα όταν γίνει γρήγορα αντιληπτή και δεν έχει προχωρήσει ή καταστροφή σε βαθύτερα στρώματα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται η άμεση θεραπεία της περιοχής.

Γιατί να θεραπεύσετε την περιεμφυτευματίτιδα;

Αποφυγή μόλυνσης άλλων οργάνων στο σώμα

Τα μικρόβια της περιοχής μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία και να μολύνουν άλλα απομακρυσμένα όργανα του σώματος, όπως οι καρδιά κ.α., με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών. Γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμούνται άμεσα τέτοιες καταστάσεις.

Αποφυγή εκτεταμένης μόλυνσης, με κίνδυνο για εξαγωγή του εμφυτεύματος

Όταν η απώλεια του οστού είναι πολύ μεγάλη και τα μικρόβια έχουν προχωρήσει σε βάθος, τότε υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί κινητικότητα του εμφυτεύματος, και να απαιτείται η άμεση αφαίρεσή του. Με την ταχεία θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας, αυτή η επιπλοκή μπορεί να αποφευχθεί και το εμφύτευμα να παραμείνει στο στόμα υγιές.

Αποφυγή γενικευμένης μόλυνσης των διπλανών δοντιών και των γνάθων

Αυτό αποτελεί σπάνια επιπλοκή, η οποία εμφανίζεται σε πολύ εγκαταλελειμμένες περιπτώσεις περιεμφυτευματίτιδας και χρειάζεται εκτεταμένη χειρουργική θεραπεία. Τα μικρόβια παρακάμπτουν το εμφύτευμα και μολύνουν την περιοχή της γνάθου κάτω και γύρω από αυτά, καθώς και τα διπλανά δόντια, με συνέπεια την απώλεια στήριξης και την κινητικότητά τους. Εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς που δεν είναι συνέπιες στη στοματική υγιεινή και που μπορεί να πάσχουν από συγκεκριμένα συστηματικά νοσήματα όπως π.χ. σακχαρώδης διαβήτης.

Για οποιαδήποτε απορία σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

 

Related Posts