Φρονιμίτες

Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι ή σωφρονιστήρες είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται στην μόνιμη οδοντοφυία και εμφανίζονται στο στόμα συνηθως μετά την ηλικία των 16 ετών. Επειδή πολλές φορές δεν βρίσκουν χώρο να βγουν στο στόμα, λόγω ολοκλήρωσης της σκελετικής ανάπτυξης των γνάθων, παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι και η ανατολή τους έχει συνυφαστεί με διάφορα προβλήματα, όπως

1) Περιστεφανίτιδα (χρόνια φλεγμονή) Όταν ένας φρονιμίτης παραμένει ημιέγκλειστος, επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον και στο σημείο αυτό αναπτύσσονται εύκολα βακτήρια που μολύνουν τα περιβάλλοντα ούλα. Καθώς ο καθαρισμός της περιοχής δεν είναι εύκολος δμιουργείται μία χρόνια φλεγμονή που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο, δυσοσμία, ερυθρότητα,πρήξιμο,δυκολία διάνοιξης του στόματος ή πυρετό.Η φλεγμονή μπορει να παραμεινει τοπικά ή να επεκταθεί και αντιμετωπίζεται μόνο με την αφαίρεση του υπεύθυνου φρονιμίτη.

2)Δημιουργία προβλημάτων στα διπλανά δοντια Ένας έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης δεν ευνοεί τη στοματική υγιεινή της περιοχής με αποτέλεσμα τα μικρόβια που αναπτύσσονται να προκαλούν περιοδοντικά προβήματα στα διπλανά δόντια, τερηδονισμό ή ακόμα και απορρόφηση της ρίζας των δεύτερων γομφίων, που κρίνονται πολύ πιο σημαντικά δόντια σε εναν φραγμό.

3)Οστικές παθολογικές αλλοιώσεις Οι φρονιμίτες κ κυρίως αυτοί της κάτω γνάθου ευθύνονται για τη δημιουργία κύστεων ή ακόμα και όγκων. Οι αλλοίωσεις αυτές μπορεί να λάβουν σημαντικές διαστάσεις με κίνδυνο ακόμα κατάγματος της γνάθου.

φρονιμίτες,εγκλειστοι φρονιμιτες

φρονιμίτες,εγκλειστοι φρονιμιτες 2

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ

Η αφαίρεση ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία και θα πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό. Ενώ πολλοί γενικοί οδοντίατροι έχουν την ικανότητα να φέρουν σε πέρας μία τέτοια επέμβαση, μόνο ο στοματικός χειρουργός ή ο γναθοχειρουργός έχει την εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία να εκτελέσει γρήγορα και ανώδυνα μία χειρουργική εξαγωγή όπως και να αντιμετωπίσει τυχόν διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές με ασφάλεια και επιτυχία.

Συνηθίζεται σε μία πρώτη επίσκεψη ο χειρουργός να εξετάζει κλινικά τον ασθενή και να μελετά την ακτινογραφία του. Για την σωστή εκτίμηση ενός φρονιμίτη ειναι απαραίτητη μία πανοραμική ακτινιγραφία, καθώς μόνο αυτή παρέχει επαρκείς πληροφορίες για την ακριβή θέση του φρονιμίτη και τη σχέση του με τα γειτονικά ανατομικά στοιχεία.

Στην ίδια συνεδρία ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τη χειρουργική διαδικασία και θα σας ενημερώσει για πιθανές επιπλοκές όπως και για την μετεγχειρητική πορεία.

Ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση, όπως έχει προγραμματιστεί. Γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι απόλυτα ανώδυνη για τον ασθενή και για τον σωστά εκπαιδευμένο χειρουργό είναι μία επέμβαση ρουτίνας που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ξεπερνάει τα 15-20 λεπτά.

Related Posts