Κάπνισμα και Περιοδοντίτιδα: Υπάρχει Συσχέτιση;

Αδιαμφισβήτητα η περιοδοντική νόσος είναι νόσος μικροβιακής αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι το μοναδικό αίτιο που μπορεί να συμβάλλει στην έναρξη της είναι τα μικρόβια του στόματος. Ωστόσο, αποδεδειγμένα το κάπνισμα δρα επιβαρυντικά στην πορεία της νόσου. 

Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και όταν οι καπνιστές έχουν το ίδιο επίπεδο στοματικής υγιεινής με τους μη καπνιστές, ο σχηματισμός πλάκας και τρυγίας (πέτρας) στους καπνιστές είναι αυξημένος. 

Το κάπνισμα, πέρα από το γεγονός ότι είναι επιβαρυντικός παράγοντας στην εξέλιξη της περιοδοντίτιδας, περιορίζει επίσης την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ακόμα, αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα υποτροπής της περιοδοντικής νόσου. Έχει βρεθεί ότι το 90% των ασθενών όπου μετά από περιοδοντική θεραπεία θα παρουσιάσουν υποτροπή είναι καπνιστές. 

 Η πιθανότητα απώλειας εμφυτευμάτων (μη επίτευξη οστεοενσωμάτωσης) είναι μεγαλύτερη σε καπνιστές όπως και η πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονώδους νόσου γύρω από τα εμφυτεύματα (περιεμφυτευματίτιδα). Αναπλαστικές τεχνικές και μοσχεύματα αποτυγχάνουν συχνότερα σε καπνιστές. 

Το κύριο αίτιο για όλα τα παραπάνω είναι η νικοτίνη όπου:

  • Επηρεάζει τους ινοβλάστες και συνεπώς την παραγωγή κολλαγόνου 
  • Μειώνει την αιματική ροή των ιστών 
  • Προκαλεί θερμική καταστροφή των κυττάρων

Συνεπώς, παρότι η περιοδοντίτιδα είναι μικροβιακής αιτιολογίας και ξεκινάει ως αποτέλεσμα πλημμελούς στοματικής υγιεινής, ο συνδυασμός με κάπνισμα επιβαρύνει τη συγκεκριμένη νόσο και κάνει πιο δύσκολη τη θεραπεία της.

 

Για οποιαδήποτε απορία έχετε, παραμένουμε στη διάθεσή σας!

Μονής Πετράκη 5 Κολωνάκι – 11521 Ελλάδα

Τηλ: 210-7297985

E-mail: dentalsmiles.contact@gmail.com

Related Posts